Søndags-pastinaksuppe – opskrift til dig

Frost er blevet til tø, og det er søndag. Om søndagen står verden altid en smule mere stille.

Måske har du tid til at lave mad. Mere tid eller mere lyst end på de andre dage.

En grundgod og plejende suppe for eksempel.

Da får du her opskriften på pastinaksuppe, og hvis du allerede har den i bogen “Og halsen af en svane”, så lad det blot være en påmindelse om et godt måltid i vente.

pastinaksuppe0001

Magtfuld pastinaksuppe

Pastinakken er ofte et kærkommet tilskud til en ret, men får næsten aldrig lov til at komme til sin ret – det bør den!

Du har brug for:

½ kg pastinakker – vægt efter klargøring
4 store fed hvidløg
2 løg
3 porrer
1 knsp cayennepeber
1 l grøntsagsbouillon
¼ l piskefløde fra en ko i kløver
4 spsk koldpresset rapsolie
1 spsk smør lavet af mælk fra ovenstående
½ tsk fint salt
¼ tsk friskkværnet peber
1 spsk citronsaft

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 °C.

Skræl pastinakkerne og skær dem i 2 cm tykke skiver. Skær løgene i både og pil de hele fed hvidløg. Vend grøntsagerne i olien, drys med salt og peber og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag grøntsagerne ½ time.

Imens kan du ordne porrerne. Du skal bruge det hvide og det lysegrønne. Skær den grove top fra og gem et par blade til pynt.
Skær porrerne i tynde skiver og brun dem let i smør under omrøring i en 3 l gryde. De må gerne lige få et brunligt skær, men de må ikke branke.

Tilsæt grøntsagsbouillon og fløde når porreringene begynder at falde fra hinanden.
Tilsæt de ovnbagte pastinakker og løg og lad grydens indhold koge 10 minutter. Giv suppen en omgang med en stavblender eller kør den i en foodprocessor ad nogle omgange.

Tilsæt cayennepeber og frisk citronsaft og smag til med salt og peber lige før servering.
Snit de grønne porretoppe helt fint og drys dem over som pynt.

Godt brød er fint tilbehør.

Al magt til pastinak!
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Sublime supper. Bogmærk permalinket.

6 svar til Søndags-pastinaksuppe – opskrift til dig

  1. Anette siger:

    oh det lyder godt… måske skulle jeg købe nogle pastinakker i næste uge.
    men som Torben vil jeg gerne vide hvorfor de skal i ovnen.

  2. Torben Stæhr siger:

    Hvorfor skal grøntsagerne i ovnen? Jeg vil umiddelbart koge dem, og genbruge vandet i suppen.

Der er lukket for kommentarer.