Glæden ved bløde pakker

hoejlandskvaeg2

I dag skal vi over til en nabo og kigge på køer. Eller køer skal kigge på os.

Den slags går begge veje.

Måske husker du, at Søren Sørøver for nyligt havde 40 års fødselsdag. Jeg havde anskaffet en termokedeldragt og nogle bøger til gave, men i et øjeblik af almindelig selvransagelse så det lidt uopfindsomt ud. På trods af mange refleksstriber og en iøjnefaldende entreprenørfarve.

Så købte jeg to køer, og det hele virkede mere festligt.

I dag skal Sørøveren vælge dem, eller de skal vælge ham.

Her er mange forskellige slags dyr på gården, men kun få af hver slags – geder, kaniner, får, bier, mufloner, grise, hunde, katte, ænder, gæs og høns.

Vi kan se, at mangfoldigheden blandt husdyrene giver mangfoldighed i det vilde dyreliv omkring os. Biodiversiteten vokser og breder sig ud over resten af jorden. Det ene griber det andet med sig.

For eksempel bruger grise og gæs deres jord forskelligt, og det giver forskellige levevilkår for insekter, fugle, krybdyr m.fl. i dyrenes omgivelser. De forskellige typer gødning fra dyrene giver ligeledes forskellige vækstbetingelser.

Når der klækkes mange insekter, bliver der mere for småfuglene at leve af, og de lykkes med flere unger. Når der bliver flere småfugle, kommer her flere store rovfugle til. Mangfoldigheden går opad i luften, nedad i jorden og blomstrer på overfladen.

Vi bruger ca. 1/10 af gårdens areal på 28 hektar. De 9/10 er til naturens genkomst, bortset fra en enkeltstående handling når der laves et høslet på et område i sensommeren, så vi har vinterfoder til husdyrene.

Kreaturer er gode til at skabe mangfoldighed i naturen – både hvad angår insekt- og planteliv. Hvor de græsser, holder de området lysåbent, og det har vi brug for ude i engen.

Engen er det mest østlige sted på gården. Der er omtrent 3½ hektar, som er overladt til rådyr, grævling, gnavere og vilde fugle. De seneste år har det været småt med ynglende fugle – vandhullerne er groet til, og de åbne arealer omkring dem er forsvundet i høje siv.

Siv vokser fra ingenting til ca. 2½ meter hvert år. De står helt tæt, og når de visner ned giver det et gevaldigt lag plantemasse. Efterhånden fyldes vandhullerne op og sivene breder sig videre, når vandstanden falder.

Engen er for våd til, at vi kan klippe sivene med maskiner, men et par køer kan gå overalt og spise af den voldsomme afgrøde.

Derfor har vi længe ønsket at få nogle nøjsomme og hårdføre kreaturer til gården. Valget er faldet på Skotsk Højlandskvæg.

hoejlandskvaeg

Til at begynde med laver vi en indhegning herhjemme ved gården – til foråret flytter dyrene ind. Når køerne er blevet fortrolige med os, og ved hvor de bor, forlænges indhegningen med en markvej ud til engen.

Meget at glæde sig til
Lone

P.S. Billederne er taget af yngste søn Mikkel

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Glæden ved bløde pakker

 1. Helle siger:

  Haha, det minder mig om en kammerat i skolen, der ønskede sig en særlig lp – ja det var det dengang – med et eller andet meget larmende musik, som han ikke fik, så til sidst gav han den til sin mor i julegave :-)) – hvor dejligt, at der endelig kommer køer, også med suspekte toupeer, på gården. Tillykke med både det og fødselsdag.

 2. Pingback: Koblingspunkt | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Yvonn Malmros siger:

  Tillykke Søren. Og god fornøjelse med dyrene, og tak for at jeg må komme ind i jeres verden som vi følger med glæde. Hilsen Yvonn og John

 4. Anita Plesner siger:

  Sådan nogle vil jeg også gerne have. Tillykke til sørøveren!

 5. Uglemor siger:

  Den slags bløde pakker ville jeg også gerne have. Men der skulle vist lige følge lidt jord med 😉

Der er lukket for kommentarer.