Økologi version 3.0

I går indledtes med det første møde ud af en række på ti i Økologisk Landsforening.

Møderækken skal danne grundlag for en udvikling af økologien i Danmark – en udvikling der er i fuld gang, men som ikke kan rummes i de nuværende danske/EU-regler.

Engagerede og passionerede mennesker vil altid forsøge at drive ting videre, og for økologiens vedkommende handler det om, at en del landmænd, husdyrholdere, gartnere m.fl. arbejder på en måde, der ligger over lovens økologi-niveau, men at de ikke kan skille sig ud på det mærkningsmæssigt og dermed ikke belønnes for det indtjeningsmæssigt.

Det kan for eksempel være økologiske kornavlere, der ikke kører konventionel svinegylle ud på deres marker, økologiske hønseholdere der nøjes med små dyregrupper eller økologiske svineproducenter der lader grisene leve ude på jorden helt frem til slagtning.

Dilemmaet i at opgradere økologien med et yber-øko-mærke er, at man samtidig sender et signal om, at det eksisterende røde Ø-mærke ikke er helt godt nok. En vanskelig balancegang, når udvikling er ganske nødvendig. Og uafvendelig.

For der er ikke tale om et enten eller – det er enten enten.

En støt stigende gruppe økologiske landmænd udvikler deres produktion og værdigrundlaget i den. Hvis de ikke favnes i den nuværende forening med et nyt ståsted, der anerkender deres indsats, kommer det klassiske danske tiltag – nogen laver en ny forening. En sådan ny forening ville nødvendigvis distancere sig til det oprindelige Ø-mærke, og dermed fremme nedgraderingen af det.

Det er umådelig vigtigt at fastholde både værdien af det nuværende økologi-mærke og pladsen til forbedring. Det er en gave at kunne forbedre noget. Der er hårdt brug for det hele.

Så budskabet er, at køb af mad med det røde Ø-mærke er et sikkert valg, blandt andet når det handler om at undgå spredning af sprøjtegifte – i din krop, i naturen, i grundvandet o.s.v. Og det holder alle fast i.

Det nye bliver muligheden for at købe varer, som tager økologien et skridt videre – i retning af FNs 17 bæredygtighedsmål. Et ambitiøst tiltag der bl.a. skal inddrage socialt ansvar, klimabelastning, naturudvikling, forøget dyrevelfærd, lokal tilknytning og uafhængighed af det konventionelle landbrug på den enkelte gård. En del af tankerne ligger tæt op ad den biodynamiske dyrkningsform, men uden at inddrage præparater og planetstilling.

Økologiens udbredelse er inde i en rivende udvikling, og det er ikke sket på baggrund af passivitet. En række pionerer har stædigt arbejdet gennem et utal af år, uanset om de kunne sælge deres varer til en rimelig pris eller ej. De blev ved, fordi der ikke var anden fornuftig sti at følge. Sidenhen er vejen blevet bredere. Nu kommer der en overhalingsbane.

I går aftes var Sørøveren og jeg til det første møde om de nye tider.

Det tegner lovende
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Økologi version 3.0

 1. Pingback: Når de kalder vores bluff, gælder det om at sidde med en god hånd | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Helle siger:

  Så må man jo håbe, at “über-økologimærket” er klart og nemt at forstå. For mig var det et større chok, da jeg første gang hørte, at konventionelle økologer må bruge gylle fra ikke-økologiske grisefabrikker på deres marker. Ligesom det jo også er noget af en jungle at finde rundt i de forskellige grisemærkninger, atlså hvor de er hvor længe, inde og ude, kun ude, slet ikke ude osv.

 3. Kirsten siger:

  Hej
  Kender i Gabe Brown ?
  En meget dygtig landmand i USA der ene mand har udviklet sin bedrift fra konventionel monokultur til en højydende biodiversitetsgård.
  På utube kan man finde videoer der meget pædagogisk viser hvad han gør
  Se dem og bliv inspireret.

 4. Zita pa siger:

  Jeg er så lykkelig over, at der findes mennesker med så stor positiv energi og potentiale som jer. Jeg læser med stor glæde jeres skriverier og nyder fotos. En dag går min vej omkring jeres gård og jeg må i gang med at læse Lones bøger.

Der er lukket for kommentarer.