Kandiseret ingefær – slik til voksne og opskrift til dig

1-dsc_99550001

De første kandiserede ingefær, jeg lavede, blev tørre som Tut Ankh Amons tånegle. De smagte godt, førstnævnte, men der var ikke megen vingummieffekt at prale af. Og det var den bløde udgave, man kan købe økologisk/biodynamisk i helsekostforretninger, for en større digital monetær enhed, jeg ønskede at lave. Man må da for hulen kunne lave dem selv, tænkte jeg, og så indkøbte vi ingefær til afprøvning af opskrifter.

Der skulle nogle forsøg til at få dem som ønsket.

For tiden er ingefær det nye løsen. Ingefær mig her og ingefær mig der – bl.a. i små dyre flasker, men det er ikke ingefærens skyld. Ingefær har altid været godt, både i madlavning og for kroppen. Og ja, det er oftest en importeret afgrøde, men i dette gråkolde land, hvor den udendørs dyrkningssæson i værste fald er på 3 måneder, må der af og til hentes råvarer ind, for at vi kan trives og holdes ved godt mod – råvarer som ikke umiddelbart kan erstattes af noget hjemligt dyrket.

Ingefær kræver et varmt klima, det er en tropisk skovplante. Planterne bliver kæmpestore, og i en virkelig god dansk sommerperiode kan det lykkes at dyrke ingefær i et drivhus (eller i et varmt stuehus). Men ellers er det muligt at købe ingefær, som er økologisk dyrket. Uanset om du spiser ingefær for smagens eller virkningens skyld giver det ganske enkelt ingen mening at gennembruse kroppen med den giftplagede udgave. Dyrkning af ingefær til eksport foregår oftest i Indien og Kina, og der medfølger et stort forbrug af meget problematiske pesticider især for at bekæmpe insekter. Den konventionelle ingefær er ikke sund for hverken dig, dyrkeren, befolkningen eller naturen i Kina og Indien.

1-dsc_99600001

Nogle supermarkeder har den økologiske ingefær i løs vægt, og så koster fine, store rødder ca. 6 kr. pr. 100 gram. Eller 60 kr. pr. kilo, når man giver den hele armen og køber vildt ind. Det er noget mindre end Matadormix koster. Og så slipper du også for den afkogte grisehud, som er fast bestanddel i de fleste vingummityper.

Tilbage til kandiseringen – sundhed mig her og sundhed mig der – vi er ved at lave slik, og så følger sødme med.

Du har brug for:

ca. 450 g frisk ingefær dyrket uden brug af sprøjtegifte
ca. 400 g rørsukker – dyrket på samme måde
vand

Det var alt – så går vi i gang.

Skræl ingefærrødderne – det kan gøres med bagsiden af en kniv, en hårdt vinklet albue, øjenbrynene eller andet. Det er kun den tynde brune skræl, der skal skrabes af. Du behøver således ikke en egentlig skrællekniv – den tager alt for meget med.

Skær stykker på tværs af fibrene – du kan regne med, at fibrene går på langs, så skær på tværs. Skær forholdsvis stort. For stort tænker man undervejs og bliver bekymret, men som tidligere nævnt bliver de kandiserede ingefær knastørre, hvis de skæres for småt. Vær modig og skær større end du har tiltro til. Stykker på 3/4 cm i tykkelse kan sagtens gå an.

Vej de skrællede, skårne ingefær og læg dem i en tykbundet kasserolle. Har du for eksempel 400 g ingefær tilsættes ca. ½ l koldt vand – eller vand til stykkerne er dækket. Sæt kasserollen over blusset og kog ingefærstykkerne ca. 35-40 minutter.

Hæld vandet fra, men gem det, og vej ingefærstykkerne igen. De vejer stort set det samme, som før kogningen, men det er en god idé at være sikker.

Hæld ingefærstykkerne tilbage i gryden sammen med en tilsvarende mængde rørsukker, det vil sige 400 g rørsukker til 400 g ingefær og hæld 1 dl af kogevandet ved.

1-dsc_99320001

Bring grydens indhold i kog og bliv i nærheden. Kogende sukkerlage er en lumsk sag, og så snart man vender sig bort, bobler stadset over kanten. Det skal koge, koge og koge, så al vandet dampes væk. Tid tager det. Et sted mellem ½ time og tre kvarter skal du regne med, men det er kun omtrent – tiden afhænger af vandindholdet i ingefæren og sukkerlagen, og af hvor kraftigt blus du har under. Rør jævnligt, så sukkeret ikke brænder på i bunden af gryden!

1-dsc_99390001

Før eller siden lakker det mod enden – sukkermassen med ingefær bliver mere klæbrig og boblerne bliver større. Så er det på tide at stå gryden bi. Rør hele tiden under den sidste del af indkogningen. Pas på det varme sukker og dine bare hænder.

1-dsc_9941-0010001

Over en tidshorisont på et halvt minut sker der forunderlige ting i gryden – fra at sukkermassen er flydende og storboblende, går den til at være tørre sukkerkrystaller. Det er ikke hokuspokus – blot et spørgsmål om, at de sidste vandmolekyler har forladt kamppladsen.

Så når du står og kigger tvivlende ned i gryden, der har kogt og kogt længe, så opgiv ikke. Bliv stædigt ved. Meget godt står og falder med stædighed. Med at røre og være stædig.

Hæld grydens indhold i en sigte og ryst sukkeret fra, eller hæld hele baduljen ud på et stykke bagepapir og sorter de kandiserede ingefær fra. Lad dem køle helt og opbevar dem i et smukt glas med låg eller patentlukning.

1-dsc_99450001

Det ligner flæskesvær, sagde Søren Sørøver og så glad ud.

Det smager ikke af flæskesvær, sagde Søren Sørøver og så ud.

Kandiseret ingefær er stærkt.

Godt og stærkt
Lone

P.S. Kogevandet kan du hælde på små flasker og anføre som et aktiv i dit årsregnskab. Ingefærsukkeret kan du gemme og bage ingefærsmåkager af.

P.P.S. Her kan du læse mere om sprøjtegifte og konventionel ingefær:

http://www.latimes.com/business/la-fi-pesticides-produce-20151013-story.html

http://www.scmp.com/news/china/article/1231442/shandong-farmers-overusing-toxic-pesticide-ginger-report-finds

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Kandiseret ingefær – slik til voksne og opskrift til dig

 1. Annette siger:

  Jeg har nu lavet en portion. Desværre bliver mine fugtige i glasset i løbet af få timer. Sukkeret smalter simpelthen.

  • Lone Landmand siger:

   Hej Annette

   Det har jeg også prøvet – det sker, hvis man ikke får kogt al fugten ud af ingefærstykkerne. De kan gen-koges eller evt. tørres færdige i ovnen, hvis det er store stykker.

   Alt godt herfra
   Lone

 2. Wim Nielsen siger:

  Det ligner flæskesvær, sagde Søren Sørøver og så glad ud.

  Det smager ikke af flæskesvær, sagde Søren Sørøver og så ud.

  OMG – det var ved at koste thé sprutten ud over hele tastaturet!!! Det er humor på et højt plan!

 3. Ulla siger:

  En teske er mit foretrukne skrælleredskab til ingefær, hvorved jeg hverken vinkler albue eller bryn i unødige formationer.

 4. Uglemor siger:

  Man kan helt fint dyrke ingefær i stuen eller på terrassen om sommeren. Det man skal huske, er bare at ingefærrødder gror i bredden, ikke i dybden, så man skal have en stor, flad beholder – jeg havde mine i en havareret opvaskebalje. Men jeg glemte at tage den ind, før det blev for koldt 😦

Der er lukket for kommentarer.