Reparationer skal redde denne verden

1-dsc_97750001

For længe siden – længe, længe, længe siden, du ved, godt et par år faktisk, gik køkkenets gamle røremaskine i stykker.

Der er tale om en robust model, men mange års brug til omrøring og æltning af deje havde gjort røreakslen metaltræt. Pludselig en dag indtraf ulykken – dimsen knækkede.

1-dsc_97850001_1

Når den slags sker, står man der med sine drømme om kardemommeboller, surdejsbrød, kanelkringler, makronsnitter, kokosmakroner, rugbrød, squashkage, citronfuldmåne og alt det andet, og vel kan den slags røres og æltes i hånden, men maskinen kan det (med skam at melde) lidt bedre.

1-dsc_98000001_1

Det så håbløst ud, besværligt, småumuligt og sikkert dyrt, at få den gamle maskine i drift igen. Så den stod bare der. I håb om bedre tider, ikke mindst i håb om mentalt overskud til handling. Kunne dimsen svejses, kunne den udskiftes, kunne den undværes o.s.v.

Der er så mange ting, som hver især kræver ens mentale overskud, og de mindst vigtige rykker bare bagud i køen. Hele tiden.

1-dsc_97920001_1

Og jeg bagte jo brød og kage – dog sjældent kanelkrøller, alligevel, bare for nedsat maskinkraft.

En regulær storkonflikt, en gårddækkende strejke, et råb fra solidaritetsdybet havde måske fremprovokeret en løsning, men jeg bagte jo brød og kage alligevel.

1-dsc_97890001

I et anfald af regnvejr og mangel på kanelkrøller gik Sørøveren på nettet og søgte efter røredimsen som reservedel.

Der var to stk. i verden, og vi bestilte den ene. Man skal ikke være grådig, bare fordi noget er tilgængeligt.

Reservedelen kostede 26 pund sterling, det er ca. 226 kr. Så kom der lidt forsendelse oveni og nogle oliefedtede fingre til Sørøveren, men nu – få dage efter bestillingen – er maskinen repareret og kørende igen. Det er intet mindre end fantastisk! Intet mindre, siger jeg dig.

En reparation er et tegn på noget godt. Et udskiftet bræt, en stopning af sokker, en opmuring, en lap, nye ærmekanter – alt der udbedrer og redder noget brugbart, signalerer omtanke, omhu og handling. Vi mennesker har brug for flere reparationer af ting. Vi har brug for, at ting ikke er udstyret med indbygget begrænset levetid og vanskelig tilgængelig indmad.

Og vi har brug for kanelkrøller.

1-dsc_98140001

Vi kører igen!

I går blev det fejret med et surdejsbrød på forældet hvedesort fra de flinke mennesker på Vester Hedegaard, en gevaldig omgang kanelkrøller og et sprødt rugbrød.

Sikken en fest.

1-dsc_98470001

Hvis du har lyst til at bage noget, finder du kanelkrøllerne lige HER.

Godt korn kan også redde verden
Lone

P.S. Her har du et link til en interessant fransk dokumentarfilm om planlagt forældelse:

Hvis du har tid, er det en værdifuld anvendelse af den….

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Reparationer skal redde denne verden

  1. Britta Hovad siger:

    Jeg er aldrig blevet gode venner med min kitchen aid. Den vil ikke det Kenwood fra 1971 ville indtil den brændte helt sammen. Sidder og ærgre mig, fordi måske kunne den også have fundet liv med lidt nye dimser? Øv. Har tænkt alle mulige tanker i den forbindelse, men er endt med at sætte den trælse Kitchen Aid til salg og køber et andet mærke.

  2. Palle siger:

    Kitchenaid Rocks, især med kanelkrøller 😉

Der er lukket for kommentarer.