Tid til at se fremad

1-dsc_28580001

Normalt indgår der lidt af årets planer i min nytårstale, men det passede ligesom ikke helt ind. Derfor dette indlæg, hvor du kan læse om et år, der kun kan blive helt forrygende.

Gården er omdrejningspunktet, og vi havde et helt vildt år i 2016 – omkring 7000 besøgende til vores madmarkeder, popup-restaurant, pizza-søndage, smagninger, kurser osv. Det kan umiddelbart lyde lidt opslidende for en gård og dens beboere at blive rendt over ende gang på gang, men faktisk så har den og vi det helt utroligt godt med det. Det er altid frem mod de store begivenheder, at sliddet findes – ikke mindst sjæleligt – med de bekymringer der ligger i, om der nu kommer nogen.

Vi holder naturligvis 3 madmarkeder igen i år – i weekenderne d. 10. og 11. juni, d. 19. og 20. august samt d. 9. og 10. december. Skriv dem endelig ind i din kalender nu! Som sidste år bliver første sommermarked kombineret med en økovinfestival. Det er fantastisk at se, at både antallet af stadeholdere og besøgende blot er støt stigende, og vi ser frem til at holde 3 fantastiske markeder. Hvem ved – måske bliver de de mest omfangsrige til dato? Endnu engang tak til alle der hjalp og besøgte madmarkederne i 2016.

Popup-restauranten dukker også op igen i år, så du sommeren over kan komme og boltre dig i smagen af ordentlige råvarer tilberedt og serveret af yderst kompetente hænder. Og mon ikke vi kan lokke Oles Gårds pizzahold tilbage for at slå rekorden fra sidste år – 200 stk. pizza på tid. Vi vil stå klar med iskoldt hjemmebrygget fadøl til at muntre gemytterne op.

Vi skal også lave nogle små, særlige mad- og vin-oplevelser både her på gården og ude i landet. Ligesom vi gjorde med de gode mennesker Thilde Maarbjerg og Thomas Rode. En enkelt (eller måske to) vinmagermiddag på én af landets gode restauranter skal der også til. Hold øje med bloggen – vi giver naturligvis lyd, når det hele er på plads.

I løbet af sidste år var der besøg af netværk, foreninger og virksomheder, som nød en dag på gården. De besøgende var rundt og se, hvad her er, fik foredrag, blev trukket ud i haven for at trække gulerødder m.m. op, så de selv kunne være med til at lave mad til nogle fælles middage. Der er selvsagt smagning i alt fra vinhuset og bryghuset til disse arrangementer. Skriv til os hvis du står for årets firmaudflugt, møde eller lignende.

Som noget nyt har vi i år sagt ja tak til at deltage i Økologisk Landsforenings landsdækkende øko-høstmarked. Det er den første weekend i september. Vi lover, at det bliver sjovt, anderledes og selvfølgelig kommer til at handle om mad!

Da vi sidste vinter bryggede løs, havde vi tanker om alle mulige distributionskanaler til vores økologiske øl – restauranter der ville føre øllet og måske en hylde i den lokale Brugs. Men, men, men, det hele blev solgt her fra gården, og nu står der en afventende række mennesker, som gerne vil have vores øl på deres drikkekort. Der er ingen vej udenom – der skal skrues gevaldigt op. Godt øl kan redde verden – bare vent og se!

Planterne på gården er som altid i fokus, og vi holder uendelig meget af alle vores smukke træer, buske og urter. År for år kommer der selvfølgelig flere og flere planter på gården. Men for første gang har vi ikke planer om en større nyplantning, men blot om at vedligeholde de eksisterende. Plus det sædvanlige småplanteri – lidt hist og pist for hyggens skyld. Et større sted med højbede til vores ginurtehave og et nyt blåbærbed kommer forhåbentlig også til. Køkkenhaven er en nødvendighed – det er den, vi lever af størstedelen af året, så den kommer til at bugne af alverdens livsvigtige spiseligheder.

Det lille forlag roder med to forventede udgivelser i det kommende år. ”Det man spiser, er man selv”- en bog til børn og unge om mad, og så en helt vildt hyggelig julekogebog fra køkkenet på Brandbygegaard. Desuden skal vi se, om det ikke bliver muligt at finde lidt tid til Landmandens skønlitteratur – hun besidder nemlig et helt særligt talent, vi skal huske at vedligeholde!

Det lykkedes os at sidde ved nytår og have helt udsolgt af stort set alt, hvad Vinhuset kan præstere. Det var både uendelig godt og ganske forfærdeligt. I de kommende år er der så mange flasker på vej i vineriet, at de næppe bliver udsolgt, og det giver os muligheden for, som vi allerhelst vil, at præstere vin med nogle år på bagen. Ginen, vi lavede sidste år, var en kæmpe succes, og den kommer naturligvis igen i en helt ny udgave i år. Dertil pønser vi på både high-end vodka og en dogme-whisky, der kommer til at fylde alt i dit barskab. Om nogle år. Æbletræerne trives, og stille og roligt stiger produktionen af mousserende æblevine. Flere og flere restauranter kommer til, og hvem ved, måske kan du snart få et glas æblebobler på din yndlingsrestaurant.

Allerede nu er der aftalt nogle foredrag, og det glæder vi os meget over. Langt de fleste af de mange foredrag sidste år omhandlede “Mad vs. Fødevarer” – altså vores sørgelige produktionsformer og fødevareindustri samt opmuntrende alternativer. I år vil vi også gerne ud med foredrag om selvforsyning, og om hvordan man så vidt muligt kan gøre sig uafhængig af industrien. Et foredrag der giver blod på tanden til at gøre noget mere selv og sammen med andre.

Dyrene på gården – selvfølgelig skal der flere slags dyr på gården, og vi glæder os meget til, at det kommer til at ske. Sidste år flyttede Ole og hans to dejlige damer ind, i år skal vi have lidt flere fjerkræ, og måske lykkes med det helt store ønske om en lille flok køer. Der er intet som en fedtet komule i denne verden! I den forbindelse er den største forhindring, at der skal bygges et klædeligt lille kohus på marken, så kreaturerne har et sted, når himmel og hav står i ét. Vi sparer sammen til både køer og hus.

Når man sådan sidder og lister de ting op, der skal forme det nye år, så kan det virke lidt overvældende; selv for en Sørøver. Men det skal ikke stoppe os fra at drømme om lidt fri i ny og næ. Ture i den lille jolle osv. – det er trods alt noget af det vigtigste i livet.

Vi glæder os helt vildt til at se dig på gården i år, og vi vil gøre alt for, at den kan give dig nogle berigende oplevelser.

Søren Sørøver – med bredfyldt horisont i kikkerten

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Tid til at se fremad

 1. karen keinicke siger:

  Det er så dejligt at høre om jeres planer – flødeskum på hverdagen. Jeg håber i får alt mulig økonomisk medvind, som gør det i står for i fremdrift. Nytårs tak for at I er der!!

 2. Ole Grøn siger:

  Forlagets tredie udgivelse kunne være en digt-/verssamling med illustrationer. Sidstnævnte kender jeg en billedkunstner, der gerne vil bidrage med;-) Med venlig malerhilsen Ole

  • Lone Landmand siger:

   Kære Ole

   Det er en god idé – tak! Den vil jeg arbejde på i løbet af året. Af og til er det muligt at få tid til et digt 🙂 Det vil være en ære (men digtsamlinger er med få undtagelser ikke storsælgende udgivelser) at lave en bog sammen med dig. Den tegning, du lavede til gåse-rimet, sad lige i skabet. Der er stor humor i dine illustrationer!

   Alt godt til dig
   fra Lone

Der er lukket for kommentarer.