Du kan godt begynde at drømme

1-dsc_97410001

Det er slet ikke for tidligt at begynde at drømme. Slet ikke.

I januar og februar kan den mentale køkkenhave dyrkes, og det står til troende, at den er langt nemmere at passe, giver et større udbytte og indebærer mindre lugearbejde.

Selvom indsatsen med at gennemgå frøforhandlernes indbydende sider er tidskrævende, føles den del på ingen måde som arbejde. Man ser for sig, hvordan mangold i mangefold skyder op af jorden, gulerødder med forskellig smag og struktur vokser nedad og saftige asparges svarer igen med to nye skud, hvergang man spiser ét.

Det hele handler om ikke at begrænse sig. Om at give alt en chance. Måske lykkes det, og hvis ikke, er der noget andet, som lykkes.

1-dsc_97550001

Det er vigtigt at få sået chili tidligt, men planterne skal have en del lys, så i denne egn af kloden kan det være nødvendigt at supplere med ekstra, hvis du lægger ud allerede i januar. Februar og marts går også an – for hvert døgn øges tiden med dagslys.

De stærke chilier har brug for lidt flere måneders vækst end de svagere, men du må regne med, at der kan gå mellem 5 og 7 måneder fra såning til høst af chilifrugter afhængigt af dyrkningsforholdene.

Chilifrø kræver en del varme for at spire, og det har vi ikke her i huset. Sidste vinter var det temmelig vanskeligt at opnå trivelige planter, høsten slog for første gang fejl, og derfor er det grebet anderledes an for den kommende sæson.

Måske husker du, at sommeren 2016 faldt i september. Der var masser af lys, solskinstimer og varme i huset, så det store plantebord blev rigget til under de skrå vinduer på stuehusets førstesal, og chilifrøene blev sået. Og sikken en fremspiring, sikken en vækst. Af den slags vi har brug for.

1-dsc_97520001

Nu er der ro på. Og køligt i rummet. Planterne afventer bedre tider, ligesom os. Håbet er, at de kan give en tidlig og betydningsfuld chilihøst til sommer.

For vi trænger
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Du kan godt begynde at drømme

  1. Chresten siger:

    Er i fuld gang. Maija fik et ‘svampe-dyrk-selv’-kit så hendes drømme bryder forhåbentlig snart ud i rodnet mens mine også har glædet sig til 2017. Måske hun og jeg kan flette dem iført lidt Brandbygegaard-gin. Godt nytår Lone og Søren! Kh Chresten og Maija

Der er lukket for kommentarer.