Taksigelse!

1-dsc_69780001

Måske ved de det godt, måske kender de udmærket deres egen betydning – måske er de klar over, at uden dem var der ikke noget!?

Jeg er faktisk ikke helt sikker, så det vil jeg bruge dagens indlæg på at skrive lidt om.

Piet Hein skrev engang om brugen af ordet “tak”, at gentagelsen “tak tak” var et “tak” mindre. Jeg forstår, hvad han mente, og man skal naturligvis passe på med at udvande sit takkeri, men jeg har nu tænkt mig at tage det til grænsen.

Det er nemlig svært ikke at takke over, når det kommer til de mennesker, der har gjort weekendens marked muligt.

For at sådanne to dage kan forløbe, så alle føler sig godt tilpas, er hovedopgaven det praktiske. Hele logistikken med opstilling, betjening, håndtering, velvilje, benarbejde og uendelige mængder opvask.
Når man ser tilbage, er det stort set de samme mennesker, der har gjort gårdens 12, eller hvor mange det nu bliver, madmarkeder mulige. Og det er den absolut rigtige formuering. Mulige – for uden familie og venners hjælp kunne Landmanden og jeg ikke få det til at lykkes, som i overhovedet ikke!

Så er der alle jer, der besøger vores markeder. Ja, med fare for at gentage mig selv – uden jer… INTET. Vi kan ikke undvære så mange som én af jer. Piller man nogen ud af ligningen, vil man, uanset hvilken regnestok, man tyr til, ikke kunne få den til at gå op. Den stemning, der udgår fra jer her på stedet, bliver. Først hængende i luften, men sagte sætter den sig, synker lidt og siver ned i jorden. Der bliver den så og bærer os til daglig.

Vi er også helt afhængige af den opbakning, de små producenter og forhandlere bidrager med. Målet med at bringe nærværet ind i maden hviler på viljen til, at stadeholderne tropper op, og møder dem der spiser. At de vil være med til at skabe og opretholde ansvar overfor hinanden, hverandre og alle, samt knytte varige forbindelser.

Med andre ord så gør vi det her sammen!

Og hvis I har lyst, så gør vi det igen. Igen og igen!

Vi har i år haft besøg af ufattelig mange mennesker på gården, tæt på 7000 har vi løseligt regnet os frem til. Det er i vores lille univers helt vildt fantastisk, at så mange har lyst til at besøge netop dette sted. Som flere sagde til mig under weekendens marked – det her kan blive kæmpe stort. Det synes vi allerede, det er. Men uanset hvad, skal det ikke være større, end at det er os, der bager kagerne (hjælp til æbleskivebagningen er stadig ønsket) og laver maden. Det er en vigtig del af nærværet og sammenhængskraften.

Men derfor kan vi godt få flere idéer og finde på nye tiltag.

Gårdens kalender for næste år er under overvejelse – planerne tager vi lige en anden dag, for nu er der vist kun at sige:

Tak!

Lone Landmand & Søren Sørøver

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Taksigelse!

 1. Tine Attermann siger:

  Og selv tak til Jer to. Fordi I inspirerer, skriver, fortæller, fotograferer og viser os en værdig og alternativ verden for vores to- og firbenede venner 🙂

 2. Annette siger:

  Man kan nu heller ikke bruge ordet tak for tit i forhold til I to skønne mennesker, der realiserer det, så mange kun tør drømme om at gøre. Tak, fordi I er pejlemærker, forbilleder og inspirationskilder i hverdagen. Det betyder noget. At I så begge skriver, så det er en lyst at læse, det er jo endnu en grund til at følge jer.
  Al mulig lykke på jeres vej ønskes I.

 3. Marie siger:

  Tak – er jo ikke noget fattigt ord… sagde Bodil Jørgensen engang hun fik en pris.

Der er lukket for kommentarer.