Mormors brunkager – opskrift

1-dsc_85600001

Ingen jul uden min mormors brunkager. Vi fik dem altid til advents-familiesammenkomst i det lille hus i Hillerød. Så sad vi der i mørket med kun lys tændt i adventskransen (grøn gran, hvide stearinlys og røde bånd – ikke noget popsmart i nye julefarver) og lyttede til min morfars juleplade. Det var en plade, han havde fået gratis, og den sluttede med en rolig stemme, der sagde “Importøren ønsker dem glædelig jul”. Fadet med min mormors konfekt og småkager var højdepunktet – sammen med æbleskiver og jordbærsyltetøj.

Da jeg arvede nogle af min mormors ting, var brunkageopskriften ét af klenodierne. Gode ting bliver bedre af, at man deler dem, og du skal selvfølgelig have den her.

Du har brug for:

250 g smør lavet af mælk fra en vintervåd ko
250 g rørsukker
125 g sirup
75 g grofthakkede mandler
1 tsk stødte nelliker
3 tsk stødt kanel
1 stykke finthakket sukat
8 g potaske opløst i 1 spsk kogt vand
440 g fint hvedemel

Så går vi i gang, hvorfor vente – brunkager kan spises fra nu af og et år frem. Slipper de op bager du bare en ny portion. Det tager ikke ret lang tid.

Hæld smør, sukker og sirup i en stor gryde og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen når sukkeret er smeltet. Lad glitterstadset køle lidt ned.

Afmål mandler, sukat, nelliker og kanel og hæld det hele i gryden. Hæld også potaske og mel i gryden og rør rundt.

Mens dejen stadig er lun kan du forme to stænger, der er ca. 4 cm i diameter. Pak dem ind i bagepapir og læg dem køligt til du har tid til at bage brunkager. Selvom du skulle have tid med det samme, er det bedst at vente, til dejen har sat sig og er kølet helt ned – ellers bliver det en dårlig oplevelse at skære rullerne i skiver.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 175 °C uden varmluft.

Skær ca. 1-2 mm tykke skiver af dejrullerne – en skarp kniv er en stor hjælp. Fordel skiverne på bageplader beklædt med bagepapir eller på velsmurte bageplader.

Bag hver plade 9-10 minutter afhængigt af din ovn og læg dine nybagte brunkager til afkøling på en rist. Lad kagerne køle helt af og pak dem i lufttætte kagedåser, men hold en håndfuld kager tilbage.

Tag kagedåserne med ud i laden og vær forsigtig, når du klatrer op ad den gamle stige. Gem kagedåserne et hemmeligt sted. Tag halm med ned til hønsene, når du alligevel er deroppe.

Sæt vand over og lav et ordentligt krus kaffe. Sæt dig ned, nyd din kaffe og dine nybagte brunkager i fred og ro.

Du har så inderligt fortjent det
Lone

P.S. I nogle opskrifter bruges tillige ingefær og kardemomme. Der er alt godt at sige om ingefær og kardemomme – krydderierne skal bare ikke i mormors brunkager.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Julemad, Småkager. Bogmærk permalinket.

3 svar til Mormors brunkager – opskrift

  1. Anita siger:

    Glæder mig til at bage dem – Tak 🙂

  2. Trine Lesemann Amstrup siger:

    Jeg sidder med et ordenligt krus kaffe, jeg nyder min kaffe, og jeg nyder din fortælling om din opskrift – den bliver realiseret senere… 🙂 Tusind tak for at dele med “os” 🙂

  3. Pingback: Juleopskrifter – udvalgte fra café og landkøkken – flere på vej | Beretninger fra et autentisk landbrug

Der er lukket for kommentarer.