De kan på Samsø!

img_20161125_2125550001

I går var en god dag, for i går var vi på Samsø.
Hvor meget mere kan man ønske sig?

På den ø er der mange ihærdige mennesker, som lægger deres tid, energi, tanke- og sjælskraft i at gøre dette land bedre. Blandt andet.

De gør det selvfølgelig på Samsø, hvor de hører til, men den slags kender ikke til geografi, grænser eller omgivende hav – virkelyst og skabertrang siver videre ud i verden, breder sig blandt mennesker og skubber nyt i gang.

Det er faktisk den evighedsmaskine, videnskaben har ledt efter i hundredvis af år.

På Samsø foregår der mange fremsynede ting, og der er al mulig grund til at vælge sådan et øliv, hvis du er et sted i din tilværelse, hvor du ikke er stedbunden.

Én af grundene er Yduns Have, en økologisk fællesskabsgård på midten af øen.

En jordbrugsfond er stablet på benene af mennesker, der har givet deres tid plus det løse. Forestil dig den kæmpe indsats og det utal af møder, der skal til for at mobilisere en folkelig opbakning og økonomiske bidrag til indkøb af en økologisk gård, og forestil dig at det lykkes. Det kan det faktisk. Den slags er en ledestjerne i sig selv.

Her ender begejstringen ikke – yderligere er der etableret tæt kontakt imellem beboere på øen og landbruget, således at et medlemsskab, en folkeaktie, i den mulige del af året giver en ugentlig kasse med friske økologiske grøntsager og bær fra gården. En stor sikkerhed for sunde og anstændigt frembragte råvarer for forbrugeren; en stor sikkerhed for afsætning for den landmand, som forpagter gården af fonden. Drivkræfterne bag Yduns Have går således en helt anden vej. Væk fra den slidsomme, hvor det gælder om at producere flest mulige enheder, til en pris supermarkederne presser.

Fraskær og frasortering af grøntsagerne samles og bliver til verdens bedste madpakke i et lille økologisk griseopdræt et andet sted på øen.

Det er nyt med den slags ejerforhold indenfor dansk landbrug, og vi er i en tid, hvor der virkelig er brug for nytænkning.

De kan på Samsø!
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til De kan på Samsø!

  1. Anne Folehave siger:

    Det lyder som en rigtig god måde at drive bruget på. Jeg har indtryk af ,at der er flere af tiltagene på øen som fungerer, fordi man er gået sammen om det. Samsø er dejlig der forgår så mange interessante ting der. Skulle jeg vælge at blive ikke brofast øbo, så måtte det blive Samsø. Der er ikke så småt at man må sidde lårene af hinanden, men dog er der den der ø fornemmelse.

Der er lukket for kommentarer.