Skal din tomatplante fejre fødselsdag? Overvintring af tomatplanter.

1-dsc_79820001

Måske har du stadig en tomatplante eller to, som ikke har opgivet livet helt endnu.

Det gør tomatplanter før eller siden i dette land – kulde og fugt får krammet på dem.

I mere venlige klimazoner er de flerårige, så hvis du kan tilbyde rimelige forhold, kan du overvintre dine yndlingstomater.

For at undgå sygdomme og skadedyr er det bedst at snuppe nogle små korte topskud og sætte dem i vand. Klip de største blade af, så stiklingen ikke skal trække vand op til dem også.

Nogle stiklinger vil danne spinkle rødder, andre vil gå til.

Skud med rødder, og bare nogle få trevler er nok, kan sættes i god pottemuld og efter nogen tid, vil du se, om planten har fået fat.

Sæt urtepotten i en kølig sydvendt vindueskarm og hold jorden fugtig men ikke våd.

Til foråret kan tomatplanten vende tilbage til drivhuset og fejre 1-års fødselsdag, med alt hvad dertil hører.

Din alderspræsident har nøjagtig samme genetiske egenskaber, som den tomat du var så glad for året forinden, og med lidt held og ægte forårsvejr vil den kunne bære tomater tidligere end nye frøsåede planter.

En længere tomatsæson med andre ord.

1-dsc_79570001

Måske lykkes det, måske lykkes det ikke med overvintringen.

Hvis man ikke prøver, lykkes det helt sikkert ikke
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.