Årets æblehøst er afsluttet

1-dsc_76760001

I går blev årets æblehøst afsluttet. De sidste to sorter, Rød Topaz og Angold, har vokset længst tid og var modne.

Rød Topaz er også bestøvertræ og derfor plantet i alle rækker ned gennem plantagen. Den sort kræver ekstra skridt at få høstet.

Angold er et yndlingsæble. Ikke alle frugterne går i den store presse, en del skal gemmes i viktualierummet, så vi har æbler frem til juli næste år.

I august stod de 2500 træer og funklede med runde røde æblekugler. Discovery blev høstet som den første sort, og her to måneder senere er plantagen kun grøn. Pynten er væk.

Det er både en lettelse og vemodigt. En lettelse at én af årets vigtigste afgrøder er reddet ind, og vemodigt at gå en lang vinter uden plantevækst i møde.

Det er kun bladene, vi kommer til at savne derude – arbejde bliver der ved at være. Et stort ét med beskæring af alle træerne, og så er der en del opbinding at tage fat på.

1-dsc_76590001

I alt er der høstet omtrent 5 tons fra havens gamle frugttræer og plantagen. Om et par uger kommer det mobile mosteri, og så kan årets vinproduktion sættes i gang.

Indtil da spiser vi bare æbler
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.