Opdatering om kobber- og zink-analyser 2

I september måned skrev vi og igangsatte en indsamling for at kunne få udført analyser for kobber og zink i udvalgte fødevarer samt jord.

Du kan læse om baggrunden HER.

Dette er blot en kort opdatering for at fortælle, at laboratoriet er begyndt at sende resultater. Ikke alle på én gang, men de kommer dryssende med dages mellemrum.

Vi samler analyseresultaterne sammen og forholder os til dem, når de er fuldtallige. Det kræver tid at lave en redegørelse for både høje og lave tal, så det hele bliver præsenteret på en ordentlig og rimelig måde.

Der er tale om 30 enkeltstående stikprøver (fordi analyser er en bekostelig affære), og vi kan således hverken lave statistik eller konkludere noget ud fra et så smalt materiale. Kun se forskelle og overensstemmelser samt regne lidt på det daglige indtag i en given kost og derved udvande- eller forstærke bekymringen.

De resterende 6 prøver af vildt indsendes til vinter.

Indtil videre læses der på udenlandske myndigheders undersøgelser af kobber og zinks virkning på jord, mikroorganismer, planter, dyr og mennesker. Emnet er om ikke andet af betydning udenfor Danmark.

Afventende
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Opdatering om kobber- og zink-analyser 2

 1. Pingback: Kobber og zink – analyseresultater og rapportering til folket der spiser | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Farmer siger:

  Jeg håber, at du har været meget påpasselig med prøveudtagning, så resultaterne, hvad enten de viser det ene eller det andet, kan gentages ved en ny kontrol-prøveudtagning.
  Jeg husker fra min tid med jordbundsanalyser, hvor let der kunne komme “støj på linien”.
  Det er jo ganske små mængder der måles på.
  Fingre eller redskaber, som for nylig har været i nærheden af elkabler, galvanisering osv.
  Vandanalyser kan f.eks. ikke tages fra et blandingsbatteri, så dumper de med ret stor sikkerhed.
  (Mon ikke 99 % af alt vand drikkes fra et blandingsbatteri?)

  Dette ikke skrevet for at være negativ; blot så pengene til analyser ikke er spildt.

  (Undskyld, Min blog-adresse er gået helt i sort. 11 års indlæg er p.t. tabt. Det er ikke for at være skjult for offentligheden.)

Der er lukket for kommentarer.