Danpo-pigen – åbent brev del 2

danpo-fix

Til Danpo

Der er nu gået nogle døgn, siden I trådte i spinaten. Sat op i Facebooktid er det små 400 delinger, næsten tusinde likes og opslaget er set af 80.000 mennesker.

Da vi forfattede indlægget, var vi godt klar over, at det ville komme langt ud. Det var så indlysende dumt og tankeløst at bruge det billede. I var ret hurtigt ude og undskylde og lægge jer fladt ned; helt klart den mest fornuftige strategi. Tonen i undskyldningen er respektfuld og forsonende – med et tvist af forklejnelse af det skete.

I begge de skrevne undskylninger er et væsentligt budskab om, at billedet af Lone kun er brugt i en lukket kreds, og ja – det er vi heller ikke i tvivl om. Havde det været bragt i det offentlige rum, havde vores henvendelse heller ikke været over de sociale medier men gennem en stævning. Så ja, det blev bragt i en lukket gruppe, og skaden er derved begrænset.

Men lad os lige se på selve handlingen. I skal bruge et billede. I er en del af en skandinavisk kyllingemastodont med en omsætning på 5 milliarder, og I “låner” et foto. Hvorfor gør I dog det, tænker man så, I har jo bunker af billeder fra stalde og helt sikkert også det klassiske, hvor en velmenende avler sidder med en fin lille gul kylling i en nyopstrøet hal. Men nej, I skulle bruge et billede, der sendte et andet signal end det ærlige?

Da vi blev kontaktet af en læser, der spurgte, om det virkelig var Lone, der var på den reklame, så var det i en tone, der foruroligede os en smule. Der var oprigtig tvivl om, hvorvidt vi har én eller anden forbindelse til Danpo, og det kan man sagtens forstå, når man ser collagen og læser teksten. Ikke kun muligheden for at Lone kunne være den nye Danpo-pige udadtil, men rent faktisk også at vi kunne være leverandører til Danpo. Hvorom alting er, så blev billedet brugt til at styrke Danpos sag i undersøgelsen, og så kan man kalde det markedsføring eller ej.

Danpo har gentagne gange understreget, at det kun er et lukket forum, billedet er brugt i. Hvad nu hvis vi havde bragt et foto, der tydeligvis var Danpos, i en mail til vores små 2000 modtagere af det daglige nyhedsbrev. Ikke i offentligheden, nej bare til den lukkede kreds. I den mail brugte vi billedet til at fremme vores egen sag, og vi var i øvrigt fløjtende ligeglade om den skadede Danpos. Ville I i marketingafdelingen synes, at det var i orden?

Uanset at Danpo har brugt billedet af Lone i en lukket kreds eller ej, er budskabet ude i det fri. I kender formodentlig ikke personerne i brugerundersøgelsen. I kender sikkert heller ikke deres familierelationer, venner og kolleger – alle de mennesker hvert eneste mennesker omgiver sig med og udveksler oplysninger med. Således kan hverken I eller vi dæmme op for den skade, Lones omdømme og integritet lider i forbindelse med sammenkoblingen til jeres produktionsform – vi aner ikke hvor mange eller hvem, vi skal ud og dementere til.

Som nævnt handler det om tankeløshed. Vi ved godt, at det ikke er af ond vilje, I har brugt det billede – blot en utrolig slatten holdning til ret og rimeligt, der nu er kommet fokus på. Mon ikke der kommer lidt mere styr på dette fremover, og at det alligevel er givet godt ud at betale for manipulerende fotos i fremtiden?

Vi er blevet kontaktet af mange mennesker, der synes, vi har en sag. De giver gode råd om, hvordan den skal håndteres. De fortæller os om vores rettigheder og om hvordan en passende erstatning for misbruget af Lones person fastsættes. Vi har hverken tid eller lyst til at beskæftige os med den slags. Vi ønsker ikke Danpos penge – de er skabt af lidelse. Derfor beder vi endnu en gang om, at Danpo udmåler en passende dummebøde til sig selv og kontakter Dyrenes Beskyttelse som modtager af denne. De kan om nogen ændre dårlige karmapenge til gode.

Alt herfra i denne sag.

Søren Sørøver – med en lovende opstilling i sænke-slagskib

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

8 svar til Danpo-pigen – åbent brev del 2

 1. jette siger:

  I er et par fantastiske kloge og omsorgsfulde mennesker 🙂 Ikke nemt at finde i denne verden. Tak

 2. Syntes bare at I skal være stolte af at Danpo bruger jeres billede – om det var en bevidst handling eller ej – ja en ting er helt sikkert – deres marketingafdeling ved alt om ophavsret – så hvad de ville opnå ved at bruge billedet ved jeg ikke – nok ikke en shitstorm – men lad os håbe at der er en bedring på vej fra deres side vedr. økologi – de har i hvert tilfælde fundet deres forbillede i Lone med en glad kylling i favnen, som har haft et formidabelt liv hos jer…..

 3. Lone G siger:

  Sådan…godt håndteret af jer…..håber så bare at Danpo håndterer det klædeligt !!!!!!

 4. Tante Sofie siger:

  Flott skrevet – og kjempegodt forslag til “bot”

 5. Dot Kolls siger:

  Den helt rigtige måde at håndteredes på!

 6. Eva. siger:

  Det er jo sådan det er…
  Et passende beløb for den – forhåbentlig – gode vilje.
  Det ville klæde Danpo.

 7. wtf… godt repliceret! Gode tanker til alle høns, må de have værdige liv

 8. Hanne Wienberg siger:

  Godt skrevet, godt tænkt, godt forslag! Bare godt!!

  Sendt fra min iPad

  > Den 31. okt. 2016 kl. 08.40 skrev Beretninger fra et autentisk landbrug : > > >

Der er lukket for kommentarer.