Torskeplop

1-dsc_39040001

Måske er det i virkeligheden stilheden lige inden og lige efter, der definerer denne lille spipsfindige lyd. En rund stem kastes op i luften, så langt som overarmen magter. Stenen må meget gerne rotere og skal helst falde lodret ned i vandet. Da vil den bore sig ned i det mørke hav og danne et undertryk, der giver et plop i stedet for et plask.

Det skulle helst være en helt stille aften, ikke en vind eller en krusning langs kysten. Lige der i skumringen kom de. Altså de rigtige plop, når torskene med deres store munde skabte vakuum , mens de jagede i overfladen. Måske beskrives det bedre som et svup. Jeg var ikke ret gammel og var lige begyndt at fiske, eller nok ikke engang helt selv. Det var vist mest min storebror, der tog mig med til stranden i jagten på havørrederne. Torskene stødte ofte til om aftenen og umuliggjorde fiskeriet efter de blanke. Der var alt for mange torsk, til at havørreden kunne nå blinket.

De var ikke ret store, men det betød ikke så meget, for de store torsk var ude i havet. Der sejlede flere turbåde fra “vores” havn; altså den slags både der sejler med lystfiskere på eventyr, og der var masser af eventyr derude. Vi havde selv en båd og fiskede i årene frem en del på skrænterne ved Samsø og Sletterhage. Dengang havde vi hverken ekkolod eller navigator – det var ikke nødvendigt, lidt landpejling var fint, og baljerne var nemme at fylde.

Fiskeriet blev sværere, der var jævnligt store trawlere, som sejlede langs skrænterne og tog alt med sig. Stille men sikkert blev eventyrerne færre og færre. Der kunne stadig findes fisk, men nu var det på små bitte pletter, som kun de virkelig garvede kunne finde. Én af de sidste af disse ture, jeg husker helt klart, havde udgangshavn fra Kongsgårde og var med den dygtige skipper Arne, der blandt andet på pladsen Raketrampen gav os et sidste eventyr i Aarhusbugten. Jeg vandt kredsmesterskabet i havfiskeri på den tur og kan stadig huske, hvor ondt i armene jeg havde.

Vi har nu prøvet i 20 år efterfølgende og aldrig haft noget, der kunne minde om et egentligt torskefiskeri igen. I Lillebælt fandt vi dog noget, der lignede, og i en kort periode var der faktisk nogle prægtige gydefisk at fiske efter i det tidlige forår. Set i bakspejlet var det nok ikke så vanvittigt smart at fiske efter dem, men på den anden side slæbte nogle store trawlere deres definitive trawl gennem bæltet, mens lystfiskere, fritidsfiskere, turbåde og små erhvervsfiskere kunne se til. Flere gange lykkedes det de små fiskere at jage trawlerne væk, men oftest ikke.

Nu er der ikke mange torsk tilbage langs de Østjyske kyster. Vi har opgivet fiskeriet, klamrer os til minder der var, og vi har stort set opgivet håbet om, at den slags torskeliv igen skulle komme her i vores lokale farvande. I Øresund derimod har der siden 1931 været trawlforbud, og der findes stadig torsk i større antal.

Alt for længe har man ladet trawlere ødelægge bunden og fiskeriet for alle andre, og nu betaler vi prisen. For nogen er prisen høj, meget høj. EU har lige sænket torskekvoten i den vestlige del af Østersøen med 56 %. Det må være det mest konsekvente indgreb nogensinde, og for første gang skal lystfiskerne også til at moderere sig. Helt præcist 5 torsk om dagen må hjembringes. Det er aldrig populært, når nogen vil begrænse ens udfoldelser, og mange fora svømmer også over med kommentarer fra forurettede lystfiskere, der fastholder retten til at fylde en balje, mens de med harmdirrende fingre peger på erhvervsfiskeriet som den store synder.

Vi lystfiskere kan ikke både ønske et bedre fiskeri og så samtidig smide aben videre. Og ja, i mange farvande er lystfiskeriets betydning på torsken ikke-eksisterende, men det ændrer ikke ved den signalværdi, der ligger i at arbejde sammen om en løsning. Og det er som lystfisker uendelig meget nemmere at begrænse sit fiskeri, end det er for en lille garnfisker, der prøver på at leve af at fiske torsk på en kvote, han ejer eller lejer, og nu kun må fange under halvdelen af det, han før måtte. Kan han så ikke bare fiske efter noget andet? Jo, han kan fiske efter de fisk, der ikke er kvote på. Det kunne eksempelvis være skrubber, der her i huset regnes for noget af det bedste og er den mest spiste fisk, men fiskehandleren kan ikke sælge skrubber, for kunderne vil ikke købe dem, og det er ligegyldigt, hvor billige de er.

lillebaelt0001

Nå, men jeg bliver ikke ret berørt, kan jeg godt afsløre – de 5 torsk, jeg må fange om dagen, har jeg ikke kunnet fange i løbet af de seneste 20 år! Her er det en tiltrængt pause for torskene, og jeg hælder faktisk til et totalt torskestop i Aarhusbugten og i den nordlige del af Lillebælt, men det kommer næppe til at ske.

Mens vi venter på, at torsken overlever som art i vores farvande, kan vi passende stille krav i vores indkøb af fisk. Spørg din fiskehandler om, hvem der har fanget fisken – er det en lille kystnær garnfisker, så giv ham en krammer, og er det ikke, så giv ham en lammer! Eller lad være med at købe fisken. Stil krav og vær med til at bevare et hurtigt uddøende fiskeri med tilhørende lokalsamfund. Stil krav og få fisk der er friskere og et hav der blomstrer op. Stil krav og vær med til at torskeploppet ikke kun lyder, når du kaster en lille rund sten højt op over havet, men rent faktisk kommer af jagende torsk.

Søren Sørøver – der er øm i armen af at kaste med sten istedet for at hive torsk i land…

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Torskeplop

  1. Knud schmidt siger:

    Savner også de glade 80er med torsk fra kysten, utroligt hvad penge kan ødelægge😢

  2. Anna siger:

    Godt sagt sørøver 👍

Der er lukket for kommentarer.