Godt kød er tørt

1-dsc_71410001

I går var der gået 9 dage, siden geden Nelly måtte nødslagtes, og det var tid til partering. Dagene er tilbragt på køl. For slagtekroppens vedkommende. Vi andre har bare opholdt os i almindelig udendørs temperatur.

For ser du – når et dyr slagtes, er det vigtigt for kødets kvalitet, at det får lov til at modne og afgive væske. Et velmodnet stykke kød kan stege på en pande, et vandholdigt stykke kød koger til at begynde med.

Kød skrumper ganske enkelt ind i modningsprocessen, og man er således ikke meget for lang tids modning på de store danske slagterier – jo mere vand i kødet, des højere indtjening.

Derfor er de fleste kødbakker udstyret med en minible – et hygiejnebind om du vil – som opsuger den væde, der driver af kødet efter pakningen, under transporten og opholdet i supermarkedernes kølediske.

Forbrugerne betaler for blodvandet, da det er medregnet i nettovægten, men de færreste presser den triste væske ud af bindet og ned i frikadellefarsen.

1-dsc_71580001

Et tørt stykke kød er en sjældenhed i dagligvarehandlen, men hos de små producenter og slagtehuse er det en selvfølge. Godt kød er tørt.

Som en god arbejdsdag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.