Nye mousserende æblevine på vej

dsc_529200010001

I denne uge skal vindruerne i vinmarken høstes. Tidspunktet bestemmes, som så meget andet, af vejret.

For at blive klar til druehøsten skal der i denne uge tappes vin. Tidspunktet bestemmes, som så meget andet, af vejret.

Gårdens lille vineri mangler hvert år gæringstanke, fordi der også gæres til lagring, og det koster mindre at tømme de eksisterende end at købe nye. I det umiddelbart glade regnestykke skal man så huske på, at der må indkøbes temmelig mange flasker, for at tapningen kan finde sted.

Men uden tapning intet salg af vine – ingen vil drikke af en 200 l tank.

dsc_873400010001

I går blev to gæringstanke frigjort fra deres dyrebare indhold af æblevin. Den ene bestod af Rød Pigeon og den anden af Elstar. Helt forskellige vine, dog med det fælles særkende vinmagerne forsøger at give.

Det er en lille vakuumfylder, som gør arbejdet med at trække vin op af tanken. Det er langt mere skånsomt at suge vinen over i en flaske, end at pumpe den rundt.

Apparatet betjenes med et par menneskehænder – én flaske af gangen fyldes, der tilsættes lidt gærkultur, en kapsel sættes på, og vinen får vinen lov til at eftergære koldt.

Om et par måneder kan flaskerne degorgeres – det vil sige, at gærresterne skydes ud af det tryk, som eftergæringen har lavet, og der kan sættes en champagneprop i og afsluttes. Da er de kraftige glasflasker fyldt med perlende bobler.

dsc_749600010001

Om alt går vel er der festlige mousserende æblevine til nytårsaften
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Nye mousserende æblevine på vej

  1. Hvor lyder det lækkert! Jeg kunne godt tænke mig at smage noget så lækkert på en nytårsaften 😄

Der er lukket for kommentarer.