Opdatering om kobber- og zink-analyser

1-dsc_37510001

For nogle dage siden skrev vi et indlæg om den årelange udbringning af tungmetallet kobber samt zink på dansk landbrugsjord og bad om bidrag til at kunne udføre en række analyser på fødevarer m.m.

Der har været en overvældende opbakning til at undersøge problemets omfang – TAK, og det betyder, at langt flere fødevarer end forventet kan testes. Det indsamlede bidrag udgør 29.279 kr. og da analyse for henholdsvis kobber og zink koster 614,- og 214,- kr. er der råd til 36 analysesæt.

Så det er det, vi gør – bidragene går til analyserne, og herfra bekoster vi indkøb af prøvematerialer, køleforsendelser m.m.

Arbejdet med at tilrettelægge og gennemføre afklaringen foregår indimellem en hel del andet arbejde her i september – æblehøst, foredrag og andre arrangementer – så forvent ikke at det går hurtigt, men regn med at det går fremad.

Analyserne bliver delt i to – en større samling prøver på fødevarer og jord, der indsendes i nær fremtid, og en senere lille omgang til vinter, som omfatter vildt. Sidstnævnte prøver afventer jagttiden.

Vi anskaffer bl.a. fødevarer i form af havregryn, gær, forskellige korn/meltyper, rugbrød, æg, leverpostej, nødder, kartofler, fisk og bladgrønt i henholdsvis konventionelle og økologiske udgaver.

Og så minder vi om, at der ikke er et givet udfald af analyserne. Måske viser de, at der ikke er grund til bekymring med hensyn til kobberindholdet i det, vi mennesker spiser. I så fald kan bekymringen koncentrere sig om de vilde dyr, der afgræsser kobberholdige marker.

Vi vil bare gerne vide mere
Søren & Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Opdatering om kobber- og zink-analyser

  1. Pingback: Opdatering om kobber- og zink-analyser 2 | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Pingback: Kobber på hjernen – opdatering 2 | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Lone Carstensen siger:

    Tak for jeres utrættelige indsats!

Der er lukket for kommentarer.