En opdatering fra gårdens vinmark og vineri

vin30001

I denne tid, denne varme tid – strengt taget lidt rigeligt varme tid, så står den på studsning af vinmarken.

De fleste, der ser vores vinmark her sidst på sæsonen og sammenligner den med de marker, de har set sydpå i sommerferien, vil tænke, at vores ligner et syndigt rod.

Det er den ikke. Bare rolig, der er styr på det. Måske ikke helt styr på det, men tæt på. Sommeren er altid lidt kaotisk, og vi får ikke lige klippet græsset i bunden af vinmarken eller skiftet knækkede stolper i espalieret. Men det lange grønne plantedække er vi ikke så kede af.

Der er stor uenighed om, hvorvidt man skal barbere sine planter ind og blotte druerne fra dag ét. Vi mener, at der skal være så meget grønt på planterne som muligt, så fotosyntesen kan skabe sukkerstoffer i planterne sommeren igennem, hvor druerne er ganske små. Vi har den mulighed, fordi vi dyrker vores druer helt uden nogen form for sprøjtning i marken. Ikke kun fri for de gifte, man bruger i de konventionelle marker, men også uden den svovl vi som økologer gerne må bruge. Hvis en sprøjtning skulle have nogen effekt overhovedet, så var vi pisket til at have den der helt flade hæk, som de fleste avlere bruger uendelig meget energi på at holde.

vin0001

Men nu går den ikke længere med det store bladdække, og det er der en enkelt grund til – nu skal vi have luft ind i marken. De store temperaturforskelle døgnet igennem giver meget morgendug, som i løbet af dagen fordamper. Duggen skal vi have væk, så druerne ikke er fugtige hele tiden. Det er nemlig fugt, skimlen ligger på lur og venter på, og den kan virkelig gøre noget ved usprøjtede druer.

Den store gren- og bladmasse bliver klippet af og får lige lov at ligge et par dage i rækkerne, inden den gamle havetraktor tygger sig igennem og hakker det hele til grøngødning, som derefter, sammen med klippet kløver, formulder ved planternes rødder.

Sådan en sensommer, som vi har nu, giver en dejlig dyb smag i druerne, og hvis det holder hele vejen til høst om en måneds tid, så er kvaliteten faktisk til at kunne lave rødvin af. Det sker kun hvert 4-5 år, at druerne er gode nok til det. Alligevel er der taget en beslutning om, at det er vores rosébobler, høsten skal bruges til. Vi er vilde med at lave bobler og synes selv, vi er blevet ret gode til det, så det er mousserende vine, vi kommer til at bruge vores druer på i fremtiden. Vi ser frem til at kunne skænke en fantastisk 2016-årgang til dig en gang i 2018 eller 2019.

vin20001

Indtil da er det årgang 2014, der lige er blevet klar til salg, og de går strygende set i forhold til det lille antal flasker. Vi håber, vi kan strække beholdningen til nytår, men så er det desværre også slut for en stund. 2015-druerne blev nemlig ikke modne og derfor ikke høstet.

Vi glæder os over det, vi har, og det vi laver. Det, der ikke bliver, bliver ligeså hurtigt glemt.

Søren Sørøver – der burde gå i vinmarken, men havet kalder, og skal man skulke, så er jollen et godt sted at gemme sig … for sig selv..

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til En opdatering fra gårdens vinmark og vineri

  1. Birte Kulmbach siger:

    Ups sikke en “langhåret” vinmark 🙂
    Vi afløvede for mange uger siden, og høster Solaris på fredag. Oechle er jo fantastisk høj i år – juhuuuuu.
    Hilsen Vester Vedsted Vingård

Der er lukket for kommentarer.