Eftermodning af æbler til æblevine

1-DSC_29310001

På et lille vognlad bag den gamle røde Massey Ferguson traktor står nu en trækasse fyldt med æbler.

1-DSC_28580001

Man behøver ikke se den, for at vide den er der. Allerede ude på gårdspladsen lokker duften af æbler, og man drages til en omvej igennem bindingsværkladen.

Bare fordi der dufter så intenst, og den slags er det spild at gå glip af.

1-DSC_27580001

1-DSC_27790001

1-DSC_27890001

1-DSC_27950001

1-DSC_28090001

Den først modne sort, Discovery, blev plukket for en uges tid siden og har nu eftermodnet. Det går hurtigt, fordi septembervejret er som i en ønske-juli.

Under andre klimaforhold, på en tidligere klode måske, ville vi lade æblerne eftermodne flere uger.

1-DSC_29440001

Opholdet i trækasser ændrer både smag, struktur og sødme på en måde, vi virkelig gerne vil have i vores videre arbejde med at skabe æblevine.

1-DSC_29160001

Der er også et tilsæt ved eftermodningen. Nogle æbler rådner og må sorteres fra på trods af nænsom plukning. Det sker bare, men vi tager tabet for at få den bedst mulige råvare ind i Vinhuset.

Varmen fremskynder beslutningen, og ganske snart bliver æblerne kværnet og sat til gæring.

1-DSC_2843-0010001

Årets første vin er på vej
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Eftermodning af æbler til æblevine

  1. Anne Folehave siger:

    Åh, ja duften af æbler som står der i rummet, det er ren bedstefar for mig. Jeg er af frugtavler æt, som barn/ung hjalp vi med plukning og sortering af æbler, til GASA i Odense. Min egen avl er noget mindre, men der står et par kurve med rød ananasæbler og dufter ude i “fryserummet” .Jeg nyder duften hver gang, jeg er i fryseren for at hente pil til fletning. Plukke tasken har ikke ændret udseende, siden jeg var barn.
    Fortsat god høst.

Der er lukket for kommentarer.