Morbær

1-DSC_30550001

For øjeblikket omstruktureres en række områder indenfor det menneskelige værdigrundlag i dette land. Mindre, lavere, dummere bliver slogan for vores kommende værtskab i de Kyniske Lege 2025.

1-DSC_31220001

Midt i forvirringen over hvad vi holder af, begynder også tidligere generationers indsats for lighed at gå i glemmebogen. Hurtigere end nogen kan lave et æseløre.

1-DSC_30220001

For eksempel har COOPs nye ledelse og DR2s hyldestfilm af studieværter en kønsfordeling som på en midtjysk maskinfabrik i slutfirserne. Der er sikkert flere nedtrykkende eksempler, men herfra – langt ude på landet – får du modvægt.

Vi har morbær. Ikke farbær, men morbær.

1-DSC_30010001

Ingen studievært, ingen direktionsgang, ingen regering, intet medie, ingen bestyrelse har så kraftfuldt et udtryk som morbær.

1-DSC_30210001

At se til udefra er det et frodigt træ med store savtakkede blade. Grønt i grønt, en hemmelig Alladins hule for dem der ved, hvad det gode er. Hvor det er.

Stæreflokke ser ikke bærrene fra luften, hverken hunde eller høns kan nå dem fra jorden. Morbær er måske for mennesker.

1-DSC_30190001

Plukkes et bær tidligt, er det ren syre. Et indvendigt bad med tvivlsomt afkalkningsmiddel. Når bærret skifter farve til mørk rød er det, hvad det er – en syrlig skuffelse som så meget andet i tilværelsen.

De tålmodige skal arve denne verden: Når et morbær er kulsort, og slipper hæftet hvis de små bløde hår på din øreflip vokser en galaktisk mymikromillimeter, så er bærret modent. Perfekt er ikke for stort et ord, og vi bruger det ellers sjældent.

1-DSC_30170001

Et modent morbær ser ud til at have en fast form, en smuk struktur, nærmest skulpturel, men det er bedrag. Et modent morbær eksploderer i frigjort saft ved kontakt med en hvilken som helst berøring – læber, tunge, tænder selv kind. Det er en opvisning i karakterfuld smag, som ikke findes i noget andet bær. Et triumftog i overraskelse og den ultimative sejr, som ikke opleves andre steder i planteriget.

1-DSC_29910001

Ikke engang hos farbærrene
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Morbær

  1. kontor siger:

    Enig, det er det bedste, måske mormorbær er endnu bedre….

    Fra: Beretninger fra et autentisk landbrug [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 1. september 2016 07:50 Til: kontor@fuglebjerggaard.dk Emne: [Nyt indlæg] Morbær

    Lone Landmand posted: ” For øjeblikket omstruktureres en række omrÃ¥der indenfor det menneskelige værdigrundlag i dette land. Mindre, lavere, dummere bliver slogan for vores kommende værtskab i de Kyniske Lege 2025. Midt i forvirringen over hvad vi holder af, begynder “

Der er lukket for kommentarer.