Vinterfoderet er reddet ind – et vanskeligt år

1-DSC_21880001

I skrivende stund sidder jeg og duver i den lille orange jolle. Lige midt i en glitrende solstribe på fjorden. Herfra kan man se tre havne, et fiskerleje og en anløbsbro – Horsens, Snaptun, Hjarnø, Sondrup Strand og Alrø bro. Det er nærmest midt i verden.

1-DSC_21970001_1

Desuden kan man indenfor en afstand af 6 fod se Sørøveren og hans bror fiske i takt. Det er meget smukt alt sammen.

1-DSC_22310001_1

I morgen, når der er elektronik til rådighed, tastes disse ord ind og sendes ud i det uendelige univers til dig. Er det ikke forunderligt?

1-DSC_22040001

Fisketuren er dagens afslutning. Egenbelønning. En mulighed der opstod, fordi vi afkortede pauserne og øgede tempoet ude på marken.

1-DSC_22230001

Ser du – to dage var viet til at redde høet ind, to dage med udsigt til tørvejr, men konstant skulen til det skiftende skydække. Når høet er presset kan det blive ødelagt af regn, fordi det er umuligt at tørre igen, og skimmel og råd kan få bugt med alt det sunde.

1-DSC_22160001

At få vinterfoder ind til dyrene er helt afgørende for alles trivsel – både husdyrenes og vores.

1-DSC_22500001

Og hø er måske for småt et ord. Det afklippede plantedække på marken består af langt mere end græsarter. Tidsler for eksempel er drøvtyggere og grises yndlingsplanter, og nogle baller ligner det rene kapok.

1-DSC_22360001

Nu står godt 500 høballer sikkert under tag i den gamle trælade. I dem er der megen mad – hver balle vejer 20-25 kg.

1-DSC_23100001

Lad os bare regne med det laveste tal – i denne verden er der rigeligt pralhalse – så er der i henhold til Fru lærer Sonja Söderblom ca. 10.000 kg mad. Da hver balle er håndteret af henholdsvis Sørøveren og jeg to gange ved både læsning og losning, har vi løftet, flyttet, båret og sat ca. 40 tons. En pæn elefant vejer 5 tons, og det svarer således til 8 af den slags.

1-DSC_22290001

Det får os ikke til at skifte branche – høballer er langt nemmere at stable
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Vinterfoderet er reddet ind – et vanskeligt år

  1. Jette Nymand siger:

    Jeg bliver så glad af at læse dine positive opdateringer om jeres gøren og laden😊 Rigtig god weekend

  2. Uglemor siger:

    Hurra for cirkusfolkene. I har fortjent en fiskepause. Og hurra for at tørvejret holdt til høet+ var under tag.

  3. Helle siger:

    Og så er det meget billigere end at gå i fitness center!!

Der er lukket for kommentarer.