Drastisk pulsfald

1-DSC_95480001

Der er et gammelt ordsprog, som siger: “En dårlig dag på fisketur er stadig bedre end en god dag på arbejde”.

Det er måske slet ikke så gammelt og i øvrigt helt hypotetisk, for der findes ingen dårlige dage, når man er på fisketur.

1-DSC_96210001

Der kan være ture, der er fiskefri, ture hvor vejret driller, og så ture hvor det hele er perfekt. Sådan en tur var vi på i går.

1-DSC_96270001

Aftenen inden blev der gravet sandorm. Det skrev Lone om i går, og det udløste en høflig forespørgsel om, hvorvidt dyrevelfærdsbeviste folk som os fisker med levende orme.

1-DSC_96380001

Og ja, sandormene er så vidt muligt levende, da de holder sig bedst sådan. Når de bliver sat på krogen, dør de. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det kan ophøjes til dyrplageri, hvis man rationaliserer rigeligt over det, men det giver ikke mening ikke at ville lave det offer, når man gerne vil lade en fisk kroge og modvilligt blive hevet op af vandet – for at blive gogget.

1-DSC_96340001

For mig handler fiskeriet om rigtig mange ting, men i store træk om at skaffe fantastisk velsmagende mad på bordet – mad der har levet et godt frit liv.

1-DSC_97900001

Min forpligtigelse ligger så i at gøre det på den mest skånsomme måde. Det er derfor, jeg selv fisker, for så ved jeg, at fisken har lidt mindst muligt, og at naturen ikke har lidt overlast for at stille min sult.

1-DSC_97290001

Tilsvarende er det min pligt at håndtere fisk, der er for små, så nænsomt som muligt, så de kan leve videre uden skader og skavanker. Det gør man bl.a. ved at fiske med den korrekte krogstørrelse, være klar med toptimet modhug og være lynhurtig til at få krogen forsigtigt ud igen, hvis fisken alligevel har slugt den.

Alt sammen noget man bliver dygtig til, hvis man vil, og hvis man føler, ligesom jeg, at det er et enormt privilegium at stå og fange sin friske aftensmad.

1-DSC_97130001

Det var mest af alt skrubber, der ville være med i går – det er muligvis den mest oversete spisefisk i dagens Danmark, og jeg elsker dem!

1-DSC_97930001

Desværre bruger de det meste af sommeren på at spise sig tykke og fede efter gydningen i slutningen af vinteren. Derfor fik langt de fleste af dem deres frihed igen, også selvom de var meget større end mindstemålet.

1-DSC_97640001

Nogle af dem havde dog taget så meget på, at de ville glæde ethvert veldækket bord, så her er vi nu – friskfangede skrubber til frokost.

1-DSC_98410001

Søren Sørøver – nu med fiskefingre

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Drastisk pulsfald

 1. finn birkholm-clausen siger:

  Knæk og bræk. Sådan skal der fiskes til husbehov

 2. Helle siger:

  Tak for et udførligt svar 😉

 3. Henrik siger:

  Hej sørøver – hvor fanger du dine fladfisk – skal en tur ud med mine drenge i august og søger et godt sted langs kysten ??

  Mvh Henrik

Der er lukket for kommentarer.