Glæd dig over tidslerne

1-DSC_9131-0010001

Måske har du set en tidsel et sted. Hvem ved.

Tidsler kan blive et par meter høje, men fjernes ofte blot de viser sig som en fladtrådt roset.

Så opdager man ikke, hvor værdifuld en plante det er.

Hvor sart og dog kraftfuld en duft blomsterne afgiver. Mere elegant end rosernes og bølgende ud fra områder med mange tidsler.

De kalder nærmest på én – kan man fristes til at tænke, men det er både selvoptaget og dumt. Ingen tidsler kalder på mennesker, der skal langt vigtigere kunder i butikken.

Udvalget af blomstrende planter er gået ind i den aftagende periode på året. Det er blevet mere vanskeligt for landets bier at finde mad. Meget mere vanskeligt ikke mindst fordi dette land er usædvanligt intensivt opdyrket.

Kløveren blomstrer nu, men kræver meget varme dage for at blomsterne afgiver nektar. Lindetræerne blomstrer også, og der er en daglig summen, hvor de findes, men tidslerne – jeg siger dig – hvor tidslerne har fået lov til at stå som små skove, der findes insektliv.

Sommerfugle, natsværmere, honningbier, humlebier og mange andre med små stive kroppe.

1-DSC_91340001

Visse vasse – tænker du måske – det er bare noget, man siger, når der ikke er luget ordentligt igennem.

Ja – du har ret, selvfølgelig har du det – der er ikke luget ret grundigt her. Overhovedet. Og ja, tidsler breder sig, de er krævende og tager kraft og næring fra kulturplanter, men hvor der ikke dyrkes noget afgørende, er tidsler umådeligt gavnlige.

Næste gang du ser en blomstrende tidsel, kan du glæde dig over, at den giver livsnødvendig mad til bierne, som søger for den afgørende bestøvning af de planter, der giver livsnødvendig mad til os mennesker.

Må der være en tidsel nær dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Glæd dig over tidslerne

  1. Helle siger:

    Der er da helt sikkert nogle tidselarter, der breder sig meget, f.eks. agertidsler, men mange andre, der slet ikke g¢r det ret meget. Jeg har plantet masser af tidsler i min have til glæde for insekter, men lige så meget for finkefugle, der elsker frøene.

  2. finn birkholm-clausen siger:

    Jøps. Vi glæder os over tidslerne – men nok især de insektliv, der færdes i dem. Her luger vi godt nok i agertidslerne, men vore største horsetidsler lader vi stå. Til daglig glæde.

  3. Niels Kaslov siger:

    Mere magt til (u)krudtet – og bierne!

Der er lukket for kommentarer.