Den danske æblesæson er 11 måneder lang. Uden hokus pokus.

1-DSC_75800001

Nu skal jeg fortælle dig noget om æbler.

Det er ikke raketvidenskab, bare almindelig ukendt.

1-DSC_75770001

Man kan spise egne hjemmedyrkede æbler omtrent 11 måneder om året.

Uden lange fragtruter, uden giftrester, uden opbevaring i kunstig atmosfære, uden plastikposer, uden mellemhandlere, uden pink lady og uden nogen form for hokus pokus.

Hvad siger du så?

Er det ikke dagens absolut bedste budskab?

1-DSC_75680001

Se for eksempel på dette fine Angold-æble.

Det er hentet ude i viktualierummet, hvor det har ligget sammen med andre æbler siden høsten i midten af oktober.

Uden videre opmærksomhed, for der har ikke været megen tid til at tale med æbler.

Blot i gamle trækasser, sat på gulvet og overladt til den enhver tid fremherskende temperatur og luftfugtighed.

Det hele handler om at passe på den livgivende jord under træerne, så de trives, og plukke æblerne med omhu, når de netop modner.

1-DSC_75860001

Der findes nærmest ikke nogen større luksus, end at kunne hente så fint et æble, skære det i stykker og spise det til morgenmad med havregryn og nyslynget honning.

Selvfølgelig går der æbler til i løbet af året, de må sorteres fra og gives til hønsene, men der er stadig nok til os.

1-DSC_76140001

Nok til at de sidste æbler fra 2015 kan spises i begyndelsen af juli, og i slutningen af august modner de første Ananasæbler og Discovery.

Så hvis nogen forsøger at bilde dig ind, at sæsonen for danske æbler er nogle få måneder i efteråret, skal du ikke hoppe på den.

Og de skal slet ikke bilde dig ind, at man er nødt til at bruge gift for at dyrke æbler.

For du ved bedre
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Den danske æblesæson er 11 måneder lang. Uden hokus pokus.

  1. Pingback: Årets æblehøst er afsluttet | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Bjarne bachmann siger:

    Jeg har også lige siddet og spist et af de sidste æbler fra sidste år. Saftigt og dejligt.

  3. mimikirstine siger:

    Hvor er det bare godt skrevet !!

  4. hanne lindblom siger:

    …..og havde man så bare lige det der viktualierum, så kunne jeg også være med🙂

  5. Trine Lesemann Amstrup siger:

    Du/I får mig altid til at smile stort – tak🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s