Den første honninghøst

1-DSC_71820001

I går var en stor dag. Også i går.

For første gang nogensinde hentede Søren Sørøver og jeg en samling fyldte honningtavler i det gamle bistade.

1-DSC_69020001

Ser du – vi har haft bier i et par år nu, men først og fremmest for at få hjælp til bestøvningen af vores frugttræer, bærbuske m.m.

Honningen har vi ladet være, så bierne kunne trives og mangfoldiggøre sig mest muligt.

1-DSC_69300001

Samtidig er der til stadighed plantet blomstrende træer og urter, så bierne kan finde føde i så stor en del af sommerhalvåret som muligt, alene her på gården.

Både de og vi har bedst af honning skabt af nektar fra planter, der ikke sprøjtes med gift.

1-DSC_69410001

I går iklædte vi os de hvide gevandter, tætsluttende handsker og hattene med net. Dels er det umådeligt festligt, og dels giver det en vis sikkerhed mod bistik.

Forsigtigt tog vi tavlerne op én af gangen, bierne blev viftet af foran indgangen, og de fyldte tavler forsvandt i en kasse.

1-DSC_70540001

De dyrebare honningtavler kom med ind i køkkenet, selvom terrassen var et mere indbydende arbejdssted – bier vil gerne finde deres honning igen.

Det fine vokslag blev skrabet af cellerne, og så slyngede vi om os med honningtavler.

1-DSC_70930001

Langt tid, indtil alle tavler var tømt på både for og bagside.

1-DSC_71680001

Dernæst spiste vi honningmadder
Lone

Sidst men ikke mindst: Tak for alle hjertevarmende, rørende og omsorgsfulde beskeder sendt ad diverse kanaler. Hver eneste tanke har gjort indtryk. Overvældende indtryk. Fremover vil jeg gøre mig mere umage med at trække vejret uden afbrydelser.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

10 svar til Den første honninghøst

  1. Tina Carrlsen siger:

    FLYDENDE GULD! Meget spændende, at I har ladet bifamilien selv passe deres stade mv. . Hvordan så det ud med varroa-mider?
    Jeg har selv et enkelt gammelt trugstade; familien ser sund ud, og jeg har store forventninger til forårets honninghøst, der sandsynligvis sker i kommende uge. I år er rapsmarker flyttet længere væk (nærmeste var ca. 500 m. væk), hvor de sidste år var lige på den anden side af vejen (hos en rigtig gift-entusiast, desværre!). Bor op ad skov; satser derfor på, at de kloge bier finder godt nektar dér.
    Jeg varroa-bekæmper med dronetavle (sidste år) og oxalsyre (som i rabarber), samt Thymol (olie fra timian).

  2. Jane siger:

    Sender jer begge de varmeste tanker, det I gør er enestående og unikt- det skulle gerne fortsætte mange år frem.❤

  3. Janne siger:

    Kæreste du og jer – at arbejde med bier er en sand fornøjelse og balsam for sjælen. Man KAN ikke stresse gennem bi-arbejdet, så bliver de små kræ gale og frustrerede og stikker. God beskæftigelse for et stresset menneske. Gid alle ville holde bier.
    Rigtig god bedring til dig – du er en uundværlig del af vores nye verden.
    Kys og kram

  4. Hvor er det smukke livsnydende billeder og den smukkeste honning🙂
    Dejligt, at I nu kan nyde honning af egen avl, sundt og godt er det.
    Ønsker jer alt det bedste jeres vej❤

  5. Uglemor siger:

    Gyldne dråber er balsam for sjælen. Nyd det og pas godt på jer selv og hinanden.

    Ps. I har vel nok et godt kamera. Hvad er det for et?

  6. Mette Marie Friis-Nielsen siger:

    💛💛💛🌻

    Den 9. juni 2016 kl. 08.23 skrev Beretninger fra et autentisk landbrug :

    > Lone Landmand posted: ” I går var en stor dag. Også i går. For første gang > nogensinde hentede Søren Sørøver og jeg en samling fyldte honningtavler i > det gamle bistade. Ser du – vi har haft bier i et par år nu, men først og > fremmest for at få hjælp til bestøvningen ” >

  7. T siger:

    Det ligner i øvrigt en skål med det rene guld. Det må det også være for sjælen at få en sådan honningmad. Nyd det!

  8. T siger:

    Tak, fordi du deler, Lone. Også det svære. Det er jo det sværeste at dele. Du har så meget på hjertet og bare vi får indblik i en lille brøkdel af det, så gør det en stor forskel for os. Sætter tanker igang. Og handlingerne igang. Og det har du allerede gjort og det vil du uden tvivl fremover også gøre. Så prioriter du dig og dine nu.

  9. Kirsten Bang-Olsen siger:

    Har selv prøvet at gå ned med stress. Det kræver en varig livsstilsændring.
    Hvis du vil komme nemmere til honningen, så prøv at gå ind på honeyflow.com
    Der kan du opleve det smarteste og mest arbejdsbesparende bistade jeg nogensinde har set.
    Desuden forstyrrer det næsten ikke bierne når man tager honningen.
    Ha en rolig dag.

  10. Helle siger:

    Jeg har først nu læst om dit sygehusbesøg. Det må have været en kæmpe forskrækkelse for dig og dine nærmeste. Jeg kender det med, at man vil så meget og mener, at man kan klare det hele. Det kan man bare ikke. Alt godt herfra til jer begge.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s