Hav er ikke bare hav

I går ved middagstid gik Søren Sørøver og jeg ud i havet tæt på Gyllingnæs.

Rejerusen skulle tømmes, og vi skulle lades op.

For det er sådan, det virker, når man pisker rundt på gården for at nå mest muligt.

Pludselig er tempoet sat ned, hænderne dasker i vandoverfladen, solen lyser bunden op og der dufter af hav.

Af hav på sin egen måde.

I går aftes stod vi på græsplænen ved Louisiana. Mellem de store, rolige gamle træer og med udsyn til Øresund.

Min barndoms hav.

Som dufter helt anderledes. Bekendt på den mindeværdige måde. Blidt og stilfærdigt i forhold til havet her i Østjylland.

Louisiana

Vi var taget til Nordsjælland for at samtale om madkultur, fødevarernes tilblivelse og konsekvenser af det nuværende fødevaresystem.

Omtrent 100 mennesker dukkede op på Louisiana og var med. I den grad med.

Et tilbagevendende spørgsmål er, hvorvidt det nytter noget at vælge varer fra.

I første omgang redder det én selv fra at få uvelkomne stoffer i kroppen.

Den del er der ikke megen tvivl om.

Men ændrer det verden?

Jeg kan give dig et eksempel:

Som tvær teenager hævdede jeg, at boykot af franske vine var en nødvendighed for at sende et klart signal om det uacceptable i at lave atomprøvesprængninger på Stillehavsøerne.

På daværende tidspunkt var udvalget stort set begrænset til franske vine, spanske vine (tyrefægtning, du ved) samt Liebfraumilch. Tre ting og intet at glædes over – nærmest som et kinderæg.

Boykotten vanskeliggjorde mine forældres sparsomme vinkøb, som blev nidkært overvåget.

Det nemmeste i verden er at kræve forandring på andres vegne.

Der foretages ikke længere atomsprængninger over Stillehavsområdet, Chirac er ikke længere præsident og udvalget af vin fra andre lande er nærmest eksploderet.

Der produceres ikke noget, som mennesker ikke forbruger.

Tak mor og far
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Hav er ikke bare hav

  1. Anita siger:

    Fantastisk aften på Louisiana. Jeg købte din bog i går og er næsten allerede færdig med den. Din enorme viden og indsigt kombineret med en flydende, poetisk og humoristisk pen gør, at man glider igennem den og bliver meget klogere.

  2. Gitte Jerner siger:

    Tak for en fantastisk inspirerende aften på Louisiana!

  3. Chresten Ibsen siger:

    Enig. En god betragtning. Hvis man skal koge det ind til én sætning, så kan det være denne: Hver krone vi bruger, er en krone på det samfund, vi ønsker i morgen.

  4. Eva. siger:

    Tak Lone. 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s