Opdatering fra vandland

DSC_69680001

Efter vinteren og foråret med historisk megen nedbør er noget blevet anderledes.

Jorden i køkkenhaven er ikke, som den plejer at være.

Heller ikke jorden i køkkenhaven.

På den anden side af gården er nogle af de ældre frugttræer tippet. Ikke knækket af blæst eller ælde, blot tippet fordi jorden har givet efter.

I år bliver der skrå blommer og pærer.

Grundvandsstanden er steget mærkbart. I den forholdsvis højtliggende vinmark kørte vi forleden fast med en lille traktor og brugte aftenen på at få den op af hullet igen. Bare der imellem vinrækkerne, hvor der aldrig har været nogen våde pletter før.

Og så er der køkkenhaven.

Du godeste hvor er der ikke køkkenhave.

Jorden er tung og lugter af gammel mose. Det er aldrig før sket, at den har været vandmættet på den måde. Nedefra.

Indtil videre er det lykkedes at få tre mindre stykker jord klargjort og tilsået. Med gulerødder, bladbeder, ærter, krydderurter og forskellige typer salater.

Størstedelen af køkkenhaven er stadig for våd til, at man kan arbejde med jorden – selv nu efter en uge med varme, sol og tørvejr.

Vi er nødt til at tilpasse os forandringerne, for klimaforandringer kommer ikke til at tilpasse sig menneskeheden.

Som de foregående 3-4 år er en lang række af grøntsagerne sået indendørs i februar og marts, fordi det er måden, vi kan imødekomme den korte dyrkningssæson udendørs på.

Lige nu står planterne i potter i drivhuset. De vokser, det de kan, med begrænset plads til rødderne, og så snart jorden i køkkenhaven bliver medgørlig, skal de plantes ud.

Vi venter med utålmodighed.

Imens overvejes andre muligheder for at dyrke, og forleden blev rækkerne imellem bærbuskene fra sidste år klargjort, og alle sætteløgene kommer til at vokse der.

Hundreder og atter hundreder af skalotteløg, rødløg og gule løg stikkes i jorden, og det hjælper på alting at komme videre.

DSC_70260001

Jeg tænker, at det er planen fremover. Glæde sig over hvert eneste felt, som kan klargøres og dyrkes. Tage småstykkerne hen ad vejen og få maden til at gro, hvor mulighederne er.

En slags kludetæppekøkkenhave
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

13 svar til Opdatering fra vandland

 1. Pingback: Vækst der gavner menneskeheden | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Fra et fugtigt sted nær dig | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Endelig er al jorden i køkkenhaven dyrkbar | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Pingback: Om land og vand | Beretninger fra et autentisk landbrug

 5. Pingback: Slow Food Youth Copenhagen inviterer til “KOK og LANDMAND” | Beretninger fra et autentisk landbrug

 6. Farmer siger:

  I har sikkert, i al sin enkelthed, et tilstoppet/sammenstyrtet dræn. Stort set al jord øst for Højderyggen er drænet, og langt de fleste dræn fra perioden fra 1870-1920 virker stadig; men der kan ske tilstopning.
  Find drænet, grav ned og reparer det, og så bliver jorden dyrkbar igen.

  • Lone Landmand siger:

   Så skal vi bare finde drænene over store dele af kloden 🙂 Vi har de gamle kort – ingen dræn her.

   • Farmer siger:

    Der kan sagtens være drænrør, selvom der ikke er kort over dem.
    Dræning var vinterarbejde for flere generationer af karle, og der er næsten kun gemt kort over dem, der hvor Hedeselskabet var med inde over.

    Så fat mod, for uden afvanding er der kun ringe mulighed for avl.

 7. Jens Winther siger:

  Hvad kender vi egentlig af ferskvandsvandkrævende/-elskende/-tolerante spiselige planter? Brøndkarse rinder mig i hu, men det er der jo ikke så meget gods i, må man sige. Synes også jeg kan mindes et eller ande tv-drevet kokke-møde, hvor de bl.a. tilberedte dunhammer-skud. Hvad findes der ellers? Jeg har spejdet efter nogle kilder (tø-hø) til informationer, men har ikke rigtigt været heldig…

 8. Anette siger:

  Jeg har ventet på, at nogle eksperter ville stå frem og sige, at grundvandet er steget markant. Man kan jo se det mange steder. Nye små søer, store vandpytter på vejene og i haverne, som om vandet ikke længere kan komme væk. Det er skræmmende. Har tænkt på, om det i virkeligheden bliver grundvandet, der kommer til at volde større problemer end havvandsstigningen. I hvert fald på kort sigt. Nogen må kunne fortælle os, hvordan vi skal håndtere det – give nogle gode råd og komme med en prognose. Vi har brug for ekspertviden til at fjerne den ubehagelige uvished.

 9. Laila Frank siger:

  Vi er gået over til højbede, skal lige tage højde for at vi ikke bliver yngre, bare lige en ide til at afhjælpe på vandproblemer.
  Tak for lune indslag og skønne billeder
  Laila

 10. Conny siger:

  Det lyder som det muliges kunst – måske ender køkkenhaven i høje højbede 🙂

 11. leneelmer1@gmail.com siger:

  Det er helt fantastisk det der mælkebøtte billede.  Knus fra Fyn Lene

  Sendt fra Samsung mobil

Der er lukket for kommentarer.