Studerende udi fremtidens landbrugsformer

DSC_45110001

I dag kommer to studerende fra København på besøg.

De læser projektledelse på CBS og skal skrive en større opgave.

Valget er faldet på det danske konventionelle landbrug som caseeksempel på noget kortsigtet og uholdbart. [Sic].

De vil gerne tale med nogen, der går imod det, for at finde ud af hvordan man kan gøre det anderledes og navigere efter noget andet end kortsigtet profit. [Sic][Sic].

Med henblik på at opstille nogle bæredygtige (i ordets egentlige betydning (red.)) og lidt mere langsigtede succeskriterier.

Den slags vil vi gerne bruge tid på
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Studerende udi fremtidens landbrugsformer

 1. Conny siger:

  Elsker, når en spade kaldes en spade – akademiske slør kan i den grad skabe distance og uoverskuelighed over noget meget enkelt. Længe leve sund fornuft 🙂

 2. Victor siger:

  Tjek op på Vertical Farming, Hydroponics, Aquaponics, Permaculture :). Held og lykke med dit projekt.
  Vertical Farm/ Hydroponics
  http://weburbanist.com/2015/01/11/worlds-largest-indoor-farm-is-100-times-more-productive/
  Permaculture (Geoff Lawton, Zaytuna farm, Permaculture Research Institute)
  Geofflawton.com

 3. Kirsten Bang-Olsen siger:

  Har aldrig set dig skrive om permakultur og biodynamisk landbrug.
  Hvad mener du egentlig om disse typer landbrug ?

  • Lone Landmand siger:

   Hej Kirsten

   Det er et godt spørgsmål, som kan give et afsindigt langt svar. Du får kun et forholdsvis kort, for det er sidst på dagen og vi skal også nå at have aftensmad.

   Når vi har skiftet til et mere ansvarligt pengeinstitut, spist meget grønt, taget varmt tøj på i stedet for at fyre o.s.v. har jeg syntes, at det bare var almindelig fornuft. Den slags er beskrevet som permakultur http://permakultur-danmark.dk/da/intro/permakultur-for-nybegyndere/ og det er sådan lidt at overgøre konceptet (tænker jeg) – det handler således om livsstil og langt fra kun om landbrug. Hvis man fokuserer på landbrugsdelen er det også almindelig sund fornuft, der ligger til grund – overvejelser og tanker om hvor hvilke planter trives, i hvis nærhed og hvordan man dækker sig ind. Blot er (med fare for at have misforstået/fornærmet nogen) permakulturkonceptet langt mere akademisk; med analyser, strategier, design, implementering, overvågning og fastholdelse, og det ligger os meget fjernt at være så strukturerede her på gården. Vi magter det bare ikke, men bruger i virkeligheden samme tanker bare uden de flotte formuleringer.
   Hvor permakulturen for mig er akademisk landbrug, er det biodynamiske det følsomme landbrug. Den slags bedriver vi også, men der er det så hokus-pokus-delen med præparater modnet i dyremaver, kohorn m.m. jeg har det noget vanskeligt med. Vores landbrug her er biodynamisk, for tankerne om helheden mellem jord, vand, dyr og mennesker er vigtige. I år følger vi den biodynamiske kalender (ligesom sidste år) men bruger også præparaterne simpelthen for at prøve. Man kan ikke udelukke noget, bare fordi man ikke forstår/kan forklare det, tænker jeg. Og giver det en chance.

   Håber det giver mening – jeg mener en del om begge typer, og synes langt hen ad vejen de kan bidrage til fremtidens landbrug, fordi respekt, omsorg og fornuft er fremtidens kerneværdier, hvis mennesker skal have en fremtid. Men jeg kan godt blive lidt træt, når det indlysende skal pakkes ind i koncepter og smarte ord. Det vigtige er bare at gøre noget. Gå en anden vej som ikke skader.

   Alt godt herfra
   Lone

 4. Tine Friis-Jensen siger:

  Meget relevant projekt, lyder det til – og rigtig godt at I så kan fremvise alternativer!

Der er lukket for kommentarer.