Ikke bare æg

DSC_32580001

Selvom foråret ikke brænder helt igennem her på stedet, er der en række tegn på, at det findes.

Inde fra termokedeldragten kan solsortens aftensang høres, kun ét par arbejdshandsker behøves, og græsset gror i dyrenes folde.

Der er alt godt at sige om den slags.

Gåsen Gertrud bliver parret, tager lange bade, bliver parret, tager lange bade o.s.v. Nede bag bistadet har hun omhyggeligt forvandlet en rodet bunke grene til en rodet rede.

Hver anden dag har hendes fine krop skabt et stort flot gåseæg, som lægges i reden ved siden af den flintesten, hun også har udvalgt sig.

Al erfaring viser, at Gertrud er ligeså omhyggelig med udrugningen som med redebygningen.

Hver anden dag henter jeg et æg ind i sikkerhed for hermelinen og andre sultne væsner.

DSC_32630001

De to ænder Andnisette og Andnika er også i æglægning, og Flinke-Niels, som gav os ænderne, har sagt, at de heller ikke er for kvikke til at ruge selv.

Derfor er en lille samling æg nu lagt i rugemaskinen, og så er det bare at passe dem, opføre sig som en gås, sige som en and og vente spændt.

Der er liv
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Ikke bare æg

 1. Farmer siger:

  Andeæg er ofte grønlige.
  Nå, men held og lykke med rugeriet.
  Jeg har lige mistet 8 gæslinger af gråbroget dansk gås, som var helt fremme ved klækkestatiet. De kunne ikke komme ud af skallen.
  Blot så I ikke får samme triste oplevelse:
  Jeg har talt med en hard-core gåsemand, som siger, at æggene skal bades i en svag saltsyreopløsning på 26. dagen.
  Alternativet er et endnu svagere bad jævnligt over sidste del af rugeperioden.
  Ideen bag er at eftergøre den daglige tilførsel af svagt syrligt vand, som gåsen har med fra mosehullet, når hun lægger sig på æggene efter at have været af reden for at æde og svømme i mosen.

 2. Bissen siger:

  De ser grønne ud, de æg. Er de, eller er det mig der har forår på hjernen?

Der er lukket for kommentarer.