Stedsans

IMG_20160415_1110220001

Hvem har brug for stedsans, når alle har en gps?

Jeg tror, vi bruger vores stedsans til meget mere end blot at finde fra A til B. Jeg tror, at stedsansen er med til at fortælle os, om vi er det rigtige sted, og måske er det også stedsans langt nede i underbevidstheden, der leder os bestemte steder hen her i livet; steder der ændrer vores liv, steder hvor vi ganske givet hører til, men først opdager det når vi er fremme. Du ved fornemmelsen af at have fundet et sted, man ikke ledte efter. Præcis sådan havde jeg det, da jeg kom her til Brandbygegaard, og Lone havde det på samme måde mange år før. Ingen ved hvorfor, det er bare en fornemmelse – en stedsans.

Hisilicon Balong

I København er der også en helt fantastisk plet, og nu er den faktisk blevet til to. For nemheds skyld kalder de det “Stedsans”. Sidste år åbnede denne oase på et tag i byen – et sted hvor de glade beboere driver en kæmpe have i højbede. I et drivhus startede Mette og Flemming en helt ny måde at spise på, og det lille sted blev af gode grunde lynhurtigt til et sted, hvor godtfolk fandt hen. En sæson, hvor det ofte var nemmere at få bord på Noma end en plads ved langbordet der oppe lige under himlen.

IMG_20160415_1110590001

Konceptet er enkelt: Skaf de allerbedste råvarer fra små økologiske og biodynamiske bønder og gartnere, tilsæt mindst muligt under tilberedningen, undgå alt fikomdik og unødigt gøjleri. Server med god vin der er lavet på naturlig vis, naturligvis, og se gæster glædes over maden, mulighederne og livet.

IMG_20160415_1109520001

Nu har de dejlige mennesker åbnet en lille fastfood joint – et Stedsans gadekøkken – hvor du i løbet af få minutter kan få dig et måltid bestående af de bedste råvarer til en helt urimelig billig pris. Vi er fans, og måske kan det lykkes dem at få banket lidt stedsans, økologi og bæredygtig tankegang ind i de hyperkommercielle Tovehaller, der omslutter det lille sted.

IMG_20160415_1113390001

Vi laver som bekendt ikke meget vin i vores beskedne vineri og tænker derfor altid over, hvor vores vine skal være repræsenteret. “Stedsans” har en sans for mennesker, natur og miljø, som passer sammen med vores univers, og derfor er det helt naturligt, at “Stedsans” har fået vores vin på kortet. Som den eneste restaurant i København indtil videre.

Hvem har brug for en gps, når man har stedsans?

Søren Sørøver – der er lige der, hvor han skal være

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.