Dyrkning af shiitake – noget om glæden ved at have svamp de rigtige steder

DSC_27700001

For snart længe siden tilbød Flinke-Kim at hjælpe os i gang med svampedyrkning – en ganske særlig afdeling af selvforsyningen.

Det er virkelig interessant at samarbejde med mikroorganismer. Give dem gode betingelser og opnå noget bemærkelsesværdigt at spise.

DSC_27810001

At passe svampesporer bedst muligt adskiller sig ikke væsentligt fra andre beskæftigelser i det små – at brygge øl, vinificere, lave yoghurt, ost, brød o.s.v.

Man skal ikke underkende noget, blot fordi det er usynligt for det menneskelige øje.

DSC_28410001

Hvis du også gerne vil i gang med at dyrke svampe har du brug for følgende:

Mycelium fra en velvalgt svamp – kan købes over internettet
Egekævler ca. 1 meter lange og 15-20 cm i diameter – kram en skovfoged
20 mm fladbor plus boremaskine – lån af naboen
Korkpropper der er godt 20 mm i diameter – kan købes over internettet
Gummihammer og kniv – har naboen sikkert også
Tålmodighed – det er lige dig

DSC_27800001

Grib en egekævle og bor huller ind til midten af stammen med ca. 20 cm mellemrum på den ene side. Der er plads til 4 huller.

Rul stammen en halv omgang og bor 3 huller mere ud for mellemrummene mellem de 4 modstående huller.

DSC_27880001

Stop hullerne hårdt til med svampemycelium. En pegefinger er et udmærket redskab, og den kan tilpasses hullets aftagende dybde.

DSC_28130001

DSC_28540001

DSC_28170001

DSC_28320001

Skær korkpropperne over på midten og slå en halv korkprop i hvert hul.

Bare slå til – selvom hullerne er fyldt med mycelium, skal det nok blive komprimeret, så proppen kommer helt i.

DSC_28730001

De podede egekævler skal have varme, men uden at tørre ud.

Et hjørne af drivhuset er en mulighed, et fyrrum er en anden. Kævlerne må ikke ligge direkte på jorden, for så kan andre uønskede svampesporer invadere dem. Nogle fliser eller en palle som underlag er fint.

DSC_28770001

Egekævlerne skal holdes fugtige, for eksempel ved at de vandes, tørrer lidt og pakkes ind i en presenning. Vandes, tørrer lidt og pakkes ind igen.

Som i mange andre processer, hvor mikroorganismer skal udføre et bestemt stykke arbejde, er det ikke ligegyldigt, hvilke af de små fætre man har til at hjælpe sig.

Derfor er omtanke og hygiejne også nødvendig ved svampedyrkning.

DSC_28200001

I løbet af 2-3 måneder, afhængigt af temperaturen, vil myceliet sprede sig i træet og nå ud til kævlens ender, hvor ændringen kan ses.

Egekævlerne kan da flyttes udendørs til et skyggefuldt sted, lægges på et forhøjet underlag som hidtil og passes med regnbyger og den slags.

Tiden må gå, og når det bliver forår igen, lægges kævlerne i vand 1 døgn og hænges herefter op i en krog eller lignende.

Det vigtige er, at de ikke står direkte på jorden, for så vil snegle krybe til og gnaske de lækre shiitakesvampe i sig fra en ende af.

DSC_28850001_1

Ud popper svampene, og så er der fest.

Når høsten ophører, lægges egekævlerne tilbage i skyggen, og efter 2-3 måneder er de klar til en tur mere i karbadet og en produktiv periode til din glæde.

I vinterhalvåret er der pause, men du kan fortsætte med at glæde dig.

DSC_28570001

Sådan kan man høste fra stammerne 3-4 år i alt – i al fald hvis de passes godt med fugt og skygge.

Der går altså 1 år fra podning, til de første svampe kan spises.

DSC_28590001

Men hvad – vi kan lave noget andet i mellemtiden
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Dyrkning af shiitake – noget om glæden ved at have svamp de rigtige steder

  1. Helle siger:

    Ja det er spændende. For et par uger siden var jeg på et svampekursus, hvor vi bl.a. podede bøgekævler med shitakesporer, og nu øver jeg mig også i tålmodighed🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s