Fremdrevet drivert

DSC_05490001

En stor del af vores mad kommer fra vores drivhus – det der for et par år siden fik nyt tag og sider, så vi fik en reel mulighed for at hæve temperaturen i forhold til den slatne danske sommer.

Denne milde vinter har sikret en fin og tidlig høj jordtemperatur inde i huset, og det betyder ikke kun, at der skal plantes og sås, nej det betyder, at vi igen er bagud med noget. Og denne gang er det noget helt usandsynligt vigtigt, for vi er ved at være lede og kede af dagligvarebutikkernes udvalg af sprødt økogrønt. Det er bare ikke det samme som at dyrke sine egne spændende og smagfulde grøntsager. Den slags grøntsager der ikke kun smager af mere end det, de skal, men også lidt af hårdt slid, forløsning og glæde ved det selvskabte. Det hele er vigtigt – det er både vitaminer til krop, hoved, selvtillid og psyke.

DSC_79850001

Men når jeg nu skriver bagud, så er det selvfølgelig fordi, de 100 m2 ikke er klar til at blive plantet til – faktisk er de et stykke fra. Lone har flittigt fordelt et tykt lag kaningødning i huset, og i går blev det vandet op. Nu skal huset så have en ordentlig omgang med højtryksspuleren indvendigt. Der er lidt alger, der skal vaskes af, og så sidder der bunker af små skadelige fætre i form af overvintrede lus, spindemider og så videre, som trænger til udtynding.

DSC_79570001

Når det er gjort, så har vi (måske mest jeg, der er tidsmæssing ukuelig optimist) lovet Landmanden, at det kun tager et par timer eller 3 at grave huset igennem med en greb, så det tykke lag mødding kan komme ned i jorden. Den trænger nemlig til en omgang humus. Vi fjerner bunker af grønt i det hus, og det kan ses på jordens struktur, hvis man ikke giver den noget tilbage. Sidste år var det hovedsageligt hønsemøg uden meget struktur, vi fordelte og let og elegant fræsede ned. Men den går altså ikke i år. Regnormene skal have noget at leve af, og det kommer så nu.

DSC_79640001

Sluttelig skal huset have en tur udvendigt. Den store tagflade har gennem vinteren tilegnet sig en farve så grøn, at en greenkeeper fra et engelsk stadion ville blive misundelig. Vi er ikke så imponerede, snarere en lille smule triste over den ekstreme mængde ammoniak i luften, der sætter sig over alt. Jeg har tilvirket et meget langt skaft, hvorpå der er sat et andet langt skaft til en plade med to stive kostehoveder på. Når det regner, og algerne er bløde, så står jeg og kører denne hjemmegjorte katastrofe frem og tilbage og tænker, at hvis hele opfinderstanden var ligeså sløsede med deres konstruktioner, så var hjul ovale og ildstedet stadig husets samlingssted. Der er plads til forbedringer, men det virker jo sådan rimeligt, og drivhuset skal nok blive rent, så solen atter kan oplyse det uoplyste.

DSC_05780001

Vandingen skal der styr på i år – den skal automatiseres, selv om det ikke ligger til os, mere om det en anden gang – nu skal vi vist bare i gang!

Søren Sørøver – med vintertid i øjenkrogene

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Fremdrevet drivert

  1. Mht drivhusgravning så dyrk lie anton bessenov på You Tube

Der er lukket for kommentarer.