Tankestumper fra Alsace

DSC_14510001

De seneste dage har Sørøveren og jeg slået vores upressede folder i Alsace.

Mest omkring nogle få landsbyer midt på vinruten.

Faktisk har vi smagt mere vin end flyttet os rundt.

DSC_14960001

Både store og mindre vinproducenter er besøgt.

DSC_13910001

Udover selve vinsmagningerne er det en væsentlig oplevelse at være i vinkældre og opleve hvilke rum, huse og omgivelser, som virker bedst at opholde sig i.

Hvor stemning findes, og man trives umiddelbart.

I et forholdsvis nyt vinland som Danmark er vi bagud med det meste – med traditioner, gammelt udstyr, håndværk og fade til gæring.

DSC_14150001

Den slags fade en nyere vinmager kun kan drømme om.

Turen har fulgt vandet, fordi liv følger vandet.

DSC_15580001

Nogen interesserer sig også en del for fisk.

DSC_15130001

I området her er der en del storke, men selvom det sikkert er forventeligt, at de dukker op og indtager rederne i foråret, er der en smuk begejstring for de store fugles valg af bolig øverst på byernes tårne.

DSC_14760001

Taknemmelighed måske, fordi den slags ikke kan købes, besluttes eller tvinges igennem – man kan bare gøre sig umage med vådområder og frøer og håbe.

DSC_15090001

Noget andet iøjnefaldende er, at alle hilser. Alle der hører til i byerne i hvert fald.

Ønsker om en god morgen, en god aften eller en god søndag udveksles imellem de gående på fortorvene.

Det er ikke en anstrengende iscenesættelse – det er bare en anerkendelse af et forbipasserende menneskes eksistens fremfor ignorance. Ganske enkelt.

Og det virker faktisk.

DSC_16850001

På tvivlsomt fransk er det lykkedes at bestille mad og drikkevarer. Det med maden har været vanskeliggjort lidt af, at der ikke skulle være kød i.

Ikke for at være vanskelige, men fordi Søren Sørøver for øjeblikket kun spiser kød fra dyr, han selv har ombragt, og fordi jeg slet ikke spiser dyr.

DSC_16510001

I området med Choucroute Garnie Alsacienne – op til 8 typer kød på kål, mest kød – og andre forholdsvis dyreholdige retter, er der ikke mange vegetarmenuer at vælge imellem.

Præcis som hjemme.

Men her er flinke og imødekommende mennesker – som hjemme, der gerne vil bikse en grøn salat, risotto eller grøntsager i udvalg sammen, så vi er fodret godt af.

DSC_15700001

Ovenikøbet i passende flamboyante omgivelser, som står bemærkelsesværdigt til vores striktrøjer.

Mindre kan heller ikke gøre det
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Tankestumper fra Alsace

  1. Helle siger:

    Ja der er meget dejligt i Alsace, som slet ikke ligger særligt langt herfra. Og fugle, de har så mange, man næsten ikke ser ret mange steder længere, ihvertfald ikke i de tal, de har der. Ærgerligt I er lidt for tidligt på den tll aspargesene, som man kan få i alle mulige og umulige varianter med og uden kød : -)

  2. hanne lindblom siger:

    Åh, hv :)or jeg kender problemet med at få vegetarmad, når man er “ude”

Der er lukket for kommentarer.