Mosel – vine lavet med naturen og ikke på trods af

DSC_11530001

Nær Moselfloden besøgte vi et par vinproducenter.

De dyrker begge druer uden brug af kemiske bekæmpelsesmidler; den ene er både certificeret økologisk og biodynamisk, den anden er bare sig selv.

DSC_12110001

Og hvor er han meget sig selv – med et tankesæt der rækker videre end til at fylde druesaft med alkohol i flasker.

Dr. Ulrich Stein er mindst lige så begejstret for artsdiversiteten i vinmarkerne som for det endelige produkt.

DSC_11880001

Der iøvrigt ikke er endeligt men fortsat udvikler sig i flaskerne, fordi vinen stadig er levende – præcis som vores.

Dr. Stein kæmper en stadig kamp imod den tyske vinlovgivning og kravet om nyplantninger af klonet plantemateriale med svagere livskraft og ditto resistens overfor sygdomme.

DSC_11660001

I dette vinhus er planter fuldt ydende smagsmæssigt, når de bliver omkring 50 år gamle og opefter. Udbyttet er selvfølgelig faldende, men det handler om vin og ikke udelukkende om kvantitet.

Den ældste mark er fra ca. år 1900, og det er helt usædvanligt i Mosel, ikke mindst fordi staten har opfordret og givet støtte til udskiftning af planter. Mange vinmarker er forholdsvis unge som følge deraf.

DSC_12320001_1

Det nyere klonede plantemateriale bliver oftere sygdomsramt og kræver flere kemiske behandlinger – giver flere druer men af ringere kvalitet.

Det er en industri som den danske landbrugsindustri – med et væld af sammenfaldende interesser og betydelige netværk.

DSC_12630001

Hos Dr. Stein var det i orden at rode i jorden langs vinrækkerne for at begrænse konkurrencen fra de vildtvoksende planter.

Hos Melsheimer – den certificerede vinmager – blev bunddækket kun klippet i hver anden række, for at skåne den naturlige plantevækst i bunden af vinmarken.

DSC_12690001

Nogle skeptiske sommerfugleforskere havde været på besøg for at lave en optælling. På forhånd havde de sagt, at 70-80 arter var minimum, hvis området skulle være biologisk interessant, og 100 arter ville være et godt tegn.

De talte 125 arter første døgn og 150 det efterfølgende. Hvert år vender de tilbage for at tælle. Torsten Melsheimer er en stolt mand.

DSC_1298-0010001

Det er ikke nødvendigvis nemt eller muligt at være økologisk producent omgivet af konventionelle – præcis som i Danmark. Vinmarkerne er ofte små parceller, og der sprøjtes med pesticider fra helikopter.

Melsheimer har forklaret sine naboer, at hvis kontrollen finder gift på hans druer, så koster det naboerne hans produktion i de 3 år med tilbageholdelsestid og en fornyet godkendelse.

Men mest af alt venter han på, at de dør, så han kan overtage vinmarkerne. Måske går det hurtigt – hvem ved.

DSC_13220001

På de omkringliggende bjergsider lever mange vildsvin. De kommer frem i skumringen og gennemroder bunden i vinmarkerne. Men kun bunden i Melsheimers vinmarker. Grænsen går helt tydeligt ved de kemisk behandlede jorde.

DSC_13140001

Sandsynligvis er de økologiske/biodynamiske jorde i en forfatning, hvor langt flere insekter, orme, laver m.m. er at finde. Den anden mulige forklaring er, at jorden har den særlige lugt efter årelang behandling med Round-up plus det løse, som en gammel marksprøjte også har. Er ens lugtesans rimelig intakt, er man ikke i tvivl.

Grise har en fortræffeligt udviklet lugtesans.

DSC_11930001

Begge vinproducenter brugte deres kostbare tid på at fortælle os om vine, planter, klimaforandringer, muligheder, vinificering o.s.v. og det var af stor og nyttig betydning.

Smagningerne af vinene er et kapitel for sig. Noget der bliver husket.

Der var vinhund, vinkat samt første forårsdag for Moselfolket.

DSC_11940001

Og en fantastisk fornemmelse af at denne verden er uendelig lille og værdifuld
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Mosel – vine lavet med naturen og ikke på trods af

 1. Pingback: To typer portvin tappet – små 100 flasker i alt | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Tankestumper fra Alsace | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Karen siger:

  Kære landkone og sørøver,
  Tak for en dejlig dagsbefaling, og god rejse og vind, hvorhen I end skal! Det er pragtfuldt at møde sådanne folk! Jeg rejser selv rundt i Europa og samler sådanne oplevelser som perler på en snor.
  Der er virkelig mange visunderlige steder o g man lærer hele tiden noget nyt, og smager himmerigsmundfulde og dråber…. Sidste sted jeg var, havde man roser der groede for enden af enhver række, fordi roser er fintfølende og sarte og reagerer hurtigt på evt . sygdomme og svampe, så man kan se først på dem om man skal til at særbehandle jorden med urteekstrakter eller mineraler i naturlig form, for at have den rigtige sunde balance,
  Min svigersøn har en hel del biologiske bjergtoppe med speciel vin, fordi der løber vandet med sprøjterester ikke ned på hans nark og ødelægger balancen i jorden med alt det stads de andre hælder på! Så kan han undgå det helt og holdent. Tidligere blev der samme steder ukrudtsbegrænset med får som åd urterne på vinmarken, det har han genindført med stor succes.
  Han er oenolog og tænker biodynamisk i en levede sammenhæng. Han laver sin vin i Banyuls på grænsen mellem Frankrig og Spanien, ved foden af Pyernærerne. Der er flere der gør det samme i området! Det er en Banyulshedvin, som eksploderer med smag, når man tager en slurk!
  I det hele taget er det livsbekræftendé at rejse rundt og møde alle mulige vidunderlige mennesker der virkelig gør en forskel! Hvor er jeg heldig! Hilsen fra sydvestfrankrig! Fra Karen…

 4. Tine Friis-Jensen siger:

  Hvor er det dejligt at høre om – tusind tak!

Der er lukket for kommentarer.