Den der sø!?

DSC_01980001

Det sker ofte, at folk i lokalområdet giver udtryk for, at det da også var en skam med den gravemaskine.

En hjælpsom sjæl har endda tilbudt sin assistance til maskinen, der åbenlyst ikke virker – underforstået at så ville den smule sø jo være gravet for lang tid siden.

DSC_02190001

Her kan jeg berolige – det eneste, Bertha ikke kan, er at grave søen selv.

Det er muligt, at en kalveknæet gigtplaget hvalros med ungdomssløvsind kunne have gravet den sø hurtigere med bagsiden af en pastaske, men det hele drejer som tid.

Endda måske mere om fritid.

DSC_02340001

Her i huset bruges min fritid på at grave – sidste år blev det vist til 4 eller 5 dage, og i år er det blevet til 2 halve indtil nu. Det gode er, at Bertha, i forhold til bagsiden af en pastaske, virkelig kan flytte noget jord.

Det er derfor, der trods de alt for få arbejdsdage faktisk er en sø, og målet her i foråret er at gøre brinken mod syd færdig, så naturen kan begynde at etablere sig på denne side .

DSC_02310001

I den ene ende af søen er skoven begyndt at brede sig ud. Det er utroligt, hvad der sker, når den øverste og mest næringsrige jord skrabes af. Lige pludselig kan træfrøene etablere sig uden konkurrence fra senegræs, tidsler og brændenælder, der ellers lynhurtigt lukker til.

Det bliver spændende at følge – den sandede og lerede underjord giver mulighed for ny flora og fauna her på gården, og vi glæder os som hvalrosser i en sildestime til at se, hvad der dukker op. Måske vi på sigt skal have vores køer til at afgræsse området, når planterne kan bære en lille ko eller to.

DSC_02240001

Som du måske kan se, er der langt ned til vandet, og det er der en grund til. Det skulle gerne stige ca. en meter, når jeg som det sidste fjerner de dræn, der leder vandet ned i en lille bæk nede ved skoven.

Og så skal du bare se løjer.

DSC_02440001

Måske kan man allerede se løjer i søen. Sidste sommer dukkede mindre stimer op i det lave vand, hvor solen varmede det mest.

Det kan også være skaller, det er ikke til et se på de helt små fisk, men det er tydeligvis yngel af ét eller andet i en mængde, der indikerer, at der allerede er etableret moderfisk i søen.

Det bliver vildt spændende at følge, hvad der dukker op!

DSC_019500010001

Nu kan den ene side af søen passe sig selv, mens jeg arbejder mod nord, og stille og roligt øger til den fulde halve hektar, som søen kommer til at udgøre.

Og uanset hvor lang tid det tager, så er naturen på vej lige i røveren på mig, og intet glæder mig mere.

Søren Sørøver – med hvalros på skulderen

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Den der sø!?

  1. Mona siger:

    Dejlig læsning!

  2. finn birkholm-clausen siger:

    Ja vi kom også lige til at grave en sø: Finns Sø ( en lille dam) ikke at forveksle med Filsø. På hvis bred jeg levede som ungt menneske, og som nu er genskabt til stor glæde for flora og fauna. IMPORTER ikke noget Søren. Lad dyrene og planterne indfinde sig af sig selv. Og indfinde sig, det vil de. Om I ikke får samme høje antal vandplanter som i Filsø, så vil mange finde vej. Glæd jer over dem alle. Og fortæl om det. God gravelyst fra to med egen dam med Skrubtudser, Lille Vandsalamander og flere arter guldsmede.

Der er lukket for kommentarer.