Nyt dyr på gården – hermelin

I går – under morgenfodringen – genså Sørøveren og jeg et lille dyr, der ikke er helt sædvanligt, men som nok bor her på gården.

Et par gange tidligere er den lynhurtige hermelin set bl.a. i haven, under de gamle æbletræer og under bistaderne.

I går havde den tid til at kigge på os.

Hermelinen er kridhvid med sort halespids, og i det brune danske vinterlandskab stikker den tydeligt ud.

Det lille væseldyr løb rundt inde i fårefolden – fra grendynge til grendynge.

Da den fik øje på os, gemte den sig bag fårenes fodertrug, og stak hovedet op over kanten for at undersøge os nærmere.

Selvfølgelig blev vi bare begejstrede over endnu et nyt dyr på gården, og selvfølgelig kan man vælge en anden tilgang og bekymre sig om, hvad den spiser af æg, harekillinger m.fl.

Men Hermeliner, eller lækatte som de hedder, når de har sommerpels, spiser mest af alt gnavere, og dem har vi nok af.

Bestanden – af hermeliner, ikke af mus – er fredet og rimeligt stabil nu efter en nedgang gennem de omtrent 40 år, hvor intensiv landbrugsdrift og fjernelse af vigtig natur har mindsket de områder, som byttedyrene trives i.

Her på gården er det meste af jorden ved at vende tilbage til at være uberørt, og det er virkelig opmuntrende, at planter, insekter og større dyr opdager det og flytter ind.

Uden kåbe
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Nyt dyr på gården – hermelin

  1. Tom Rasmussen siger:

    Til lykke med dyret :o).
    Der hvor jeg kommer fra kalder vi det for “røyskatt”. De ses (sås) ofte stikke deres hoveder op blandt stenene i stendyngerne – røysene – ved de ryddede marker. Derinde blandt stenene havde de bo.
    Dyrene er meget sky, men også meget nysgerrige. Tit forvekslet med de mange minkdyr – “villmink” – mink der var undsluppet fra minkfarmene. Meget dygtige musejægere, hvilket vi satte stor pris på i vort gamle landmandshus.

  2. Sådan en har vi også her.Så den 2 gange i sidste uge.Men den efterlader altid fodspor i sneen.

Der er lukket for kommentarer.