Mælk er ikke bare mælk – noget om forskellen på konventionel, økologisk og biodynamisk

DSC_79380001

Måske har du stået ved en kølemontre nær dig og kigget på mælk.

Undret dig over forskelle og ligheder. Glade køer på ringe mælkeprodukter.

Så er du ikke den eneste, der er en koverden til forskel på indholdet.

Som udgangspunkt kommer konventionelle malkekøer ikke ud af stalden. De tilbringer deres korte højtydende liv indendørs.

Økologiske malkekøer skal være ude i sommerhalvåret – fra midt april til og med oktober.

De biodynamiske malkekøer er så vidt muligt ude på markerne hele året.

I konventionel mælkeproduktion skal den nyfødte kalv være hos sin mor mindst 12 timer.

I økologisk mælkeproduktion skal kalven være hos sin mor mindst 1 døgn, herefter får kalven komælk i mindst 90 dage – visse steder fra en ammeko, den deler med 3-4 andre kalve.

Med biodynamiske køer er det forskelligt – nogle steder adskilles kalven fra koen efter 1 døgn i henhold til de økologiske regler, andre steder bliver kalvene ved køerne, og der opstår et par måneder med sparsomt udbud af mælk til mejeriet, for da er det kalvenes tur til at aftage.

Med et konventionelt landbrugssyn er den slags ekstensiv drift, med et helhedssyn er det almindelig fornuft.

DSC_79610001

Det er ganske indlysende, at en ko og en nyfødt kalv har brug for hinanden, og det er ganske indlysende, at køers horn har en fysiologisk betydning for dyrene – ellers var de nok ikke født med dem.

Både i konventionelle og i økologiske malkebesætninger afhornes kalvene ved fødslen. Dels for at undgå skader på artsfæller og mennesker, og dels fordi dyrene skal tilpasses staldsystemerne. Biodynamiske malkekøer har deres horn i behold.

Konventionelle malkekøer fodres med afgrøder, der er behandlet med sprøjtegifte, bl.a. importeret GMO-soja, majsensilage og affaldsprodukter fra den øvrige fødevareindustri. En malkeko i et intensivt konventionelt system slagtes ud efter 3-4 års malkning. En ko kan normalt blive omtrent 20 år gammel.

Økologiske malkekøer fodres med afgrøder, som ikke er giftsprøjtede. Foderet er enten helt økologisk eller fra landbrug under omlægning. Der er garanti for grovfoder, som drøvtyggere sukker efter, og der er absolut ingen genmodificerede sager i kosten.

Biodynamiske malkekøer fodres så vidt muligt med gårdens egne dyrkede afgrøder. Må foder indkøbes, er det som minimum økologisk men helst biodynamisk. Det biodynamiske landbrug har til formål at avle råvarer med den højest mulige værdi for den spisendes krop, sjæl og hjerne. Økonomisk optimering, effektivisering og fokus på kvantitet er ikke den umiddelbare drivkraft.

DSC_97320001

Ovenstående er de udbredte forhold, men der er selvfølgelig forskel fra bedrift til bedrift. På nogle konventionelle gårde kommer malkekøerne ud i sommerhalvåret, men foderet er stadig problematisk med hensyn til sprøjtegifte. På visse økologiske og biodynamiske gårde kan ønsket om stordrift stå i vejen for bedst mulige forhold for det enkelte dyr.

Uanset hvad blandes mælk fra mange besætninger – men adskilt efter driftsform – i både tankvogne, indvejningstanke og senere hen på mejeriernes produktionslinjer, derfor er det vanskeligt at undersøge den enkelte leverandørs måde at have køer på for derefter at vælge vedkommendes mælk/smør/ost m.m. – med mindre der er tale om et gårdmejeri eller en smal produktion.

DSC_97230001

Der forefindes endnu ikke en malkeko på denne gård. Når vi laver smør, ost, eller fortynder kaffen, foregår det så vidt muligt med biodynamisk mælk hjembragt fra egnens store dagligvareforretning. Nogle gange er det bare ikke muligt at skaffe, og så er økologisk mælk alternativet. Konventionel mælk er ikke en mulighed. Hverken køerne, vi eller kloden kan tåle mere gift, og de store dyr bør ikke leve i kofængsler.

Hvis dit lokale indkøbssted ikke har de varer, du gerne vil have, så efterspørg dem – det er sådan, verden flytter sig.

DSC_97260001

Forleden dag var vi begunstiget af muligheden for at købe 6 liter biodynamisk mælk fra Levefællesskabet Hertha.

Lige ud af koen mælk.

Fra en lille besætning hvor køerne har deres horn i behold, og hvor hver dag året rundt er en dag ude på marken.

Nu er spandens indhold lavet til to havartioste, som står og modner.

DSC_79520001

Mælk er ikke bare mælk, og en ko er ikke bare en ko.

Mælken afspejler, hvad koen har spist, og hvordan den har haft det
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

8 svar til Mælk er ikke bare mælk – noget om forskellen på konventionel, økologisk og biodynamisk

 1. Louise siger:

  Tusind tak for god læsning og inspiration.

 2. Karina siger:

  Tusind tak for gennemgangen. Det er rart med noget vejledning, når man nu efterhånden er nødt til at gennemtjekke sine varer for at finde noget anstændigt mad.

 3. Tommy Christensen siger:

  Hvordan skaber man de optimale vilkår for bedste mælkeproduktion i Cambodia ? – jordforhold, drikkevand, fodder, sol/varme, miljø, staldforhold og hvad der eller skal tages hensyn til ?

 4. Plantemælk er også et godt alternativ,så kan man sparre lidt på den biodynamiske mælk, Økologiske soyabønner er vel fremtiden. De blev førsøgt dyrket på Bornholm, men hvordan gik det mon?

 5. Lone Carstensen siger:

  Hurra for levefællesskabet Hertha! Et på alle måder forbilledligt og bæredygtigt eksempel på at der kan skabes alternativer til vores gængse, ødelæggende måde at leve sammen på.

 6. Helle siger:

  Åh sådan nogle dejlige billeder af køer. Jeg holder meget af køer, synes, det er nogle fantastiske dyr, der har krav på at blive behandlet så meget bedre, end de fleste bliver. Vi køber kun Demeter mælk fra køer med horn på hovedet og græs under klovene. Nu har jeg igen et spørgsmål, jeg har haft det et stykke tid. Du har jo flere gange sagt, at du gerne vil have – en – ko. Men er det ikke synd kun at have en ko, når de nu er flokdyr?

Der er lukket for kommentarer.