Såtid og muligheder

DSC_81020001

Det er ved at være tid til at så, og det er ved at være tid til, at frøforhandlerne har fået de nye frø hjem.

Lige nu er det vigtigst at komme i gang med chiliplanterne, fordi der går temmelig lang tid fra spiring til modne frugter.

Så snart plantebordene er på plads under de store skrå tagvinduer, kan en del andre frø sås.

Også med de øvrige grøntsager handler det om at opnå så lang en vækstsæson som muligt, og det er blevet rigtig vanskeligt udendørs de seneste år.

I løbet af de kommende par måneder vil flere og flere af vores spiselige planter spire frem herinde i stuehuset.

Langt de fleste faktisk.

Hvert år samles frø fra udvalgte sorter, der dyrkes her, men det er langtfra nok til at dække behovet for variation i maden.

DSC_80840001

Januar er årets store indkøbsoplevelse. Den kommercielle højtid.

I stedet for at ligge i kø sammen med de andre plantedyrkere, bestilles frøene hos nogle få leverandører med økologisk/biodynamisk avslmateriale og gamle sorter.

Det tager ikke lang tid – der er ikke nogen sindig afvejning af økonomi kontra behov – jeg krydser blot de fleste felter af og bestiller i vildskab.

For mere nyttig anvendelse af penge findes vel næppe – frø til det kommende års mad.

Jo flere, des bedre.

Ikke mindst vel vidende at der altid er noget, som lykkes, og noget som går tabt.

Naturens store lykkehjul.

Der er flere muligheder end indkøb. For eksempel kan du blive medlem af foreningen Frøsamlerne og bytte dig frem til noget helt særligt. Foreningen er en genbank for folket – en imponerende samling af tilpassede sorter med historie og næringsværdi.

Nordisk Genbank er en guldgrube – også for dig – hvor du gratis kan bestille frø, kartofler m.m. af bevaringsværdige og spændende sorter.

Og hold da op, hvor er du heldig, hvis du bor i Valby og omegn.

Valby bibliotek går forrest, nej langt foran fronten, og har oprettet et frøbibliotek – Du kan læse mere om det HER.

DSC_80920001

Lad verden vokse
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Såtid og muligheder

  1. Pingback: Brandbygegaard Folkehave 2016 | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Så sandt! Jeg er i fuld gang med chilierne, de er på vej op. Det er en skøn tid.

  3. Hvordan gik det med kinaskokken eller knoldgalletand?? De findes ikke hos frøsamlerne eller Camilla Plum. Så det må blive jordkastanien i år. Okaen blev vellykket i 15. Har kun prøvet den ovnbagt.

  4. Helle siger:

    Nakenfröpumpa??? 🙂 – ja er det ikke fantastisk, at vi nu igen kan begynde at så. Jeg har allerede chillier og løg igang, løg fordi jeg læste, at man i England allerede sår dem i december, så mine blev sået i januar, og nu er der masser af små grønne planter, man kan sidde og kigge helt forelsket på.

Der er lukket for kommentarer.