Jord er ikke bare jord

DSC_77740001

Måske vil du med ud i køkkenhaven og se, hvad der sker.

Sker der noget nu – tænker du måske – er alting ikke uforanderligt på dette tidspunkt.

Ja, der sker absolut noget – må svaret være – og det er ikke bare lidt bekymrende.

DSC_77700001

Vi har skrevet om stigende grundvandsstand før, og i mellemtiden er det blevet værre.

På forholdsvis kort tid.

DSC_77910001

For første gang nogensinde er gårdens vinterafgrøder mere eller mindre ødelagt. Ikke af frost og sædvanligt vintervejr, men af vand.

For første gang nogensinde er jorden også stærkt medtaget.

Mindst lige så meget som jeg, når jeg ser på den.

DSC_77880001

Køkkenhaven ligger forholdsvis højt i forhold til bygningerne, og den har et svagt fald mod syd.

Der står blankt vand ovenpå jorden, og dagens billeder er ikke taget efter regnvejr – sådan har området set ud vinteren igennem.

DSC_77820001

Det stærkt bekymrende er, at jorden tager skade – den jord vi lever af.

Strukturen er klappet sammen, så når man går om efter en druknet kålstok til kaninerne, synker ens støvler dybt i.

DSC_77950001

Regnorme og andre altafgørende væsener har forladt den synkende skude. Overalt er der huller, hvor de i desperation og med åndenød er kommet fri af deres vandmættede omgivelser.

Fuglene har haft en fest.

DSC_77830001

Hvidløgene spirede så fint i efteråret, men står nu uden ilt til rødderne.

Det er som tidligere nævnt første gang, vi ser, at nedbørsmængderne påvirker grundvandsstanden i køkkenhaven.

DSC_77630001

De foregående år har det være et lille område med æbletræer syd for, samt et stykke jord imellem køkkenhaven og æbletræerne, vi endte med at tage ud af dyrkning netop på grund af vand.

Kan der ikke bare laves køkkenhave et nyt sted – tænker du måske – en ny plet ude i marken.

Og jo, du har ret. Men det er ikke så ligetil.

Jord er ikke bare jord.

DSC_77640001

Selv på denne lille plet er der stor forskel på jordens beskaffenhed, og vi ved nøjagtigt, hvor der er gold jord, stiv jord, mild jord og så videre.

Køkkenhaven er anlagt, hvor jorden er helt fantastisk sandmuldet og givende. Når man ligger på knæ for at luge en sommerdag, får man lyst til at kramme den.

Køkkenhaven er også anlagt i nærhed af stuehuset, fordi det er praktisk at have grøntsagerne tæt på køkkenet.

Det tager år at gøre et nyt stykke jord rimelig ukrudtsfrit, men selvfølgelig kan det lade sig gøre.

Måske bliver det nødvendigt, men vores omkringliggende marker er også ramt, så mulighederne er sparsomme.

Det er ikke kun her på gården, at de stigende nedbørsmængder giver problemer med stigende grundvandsstand.

For os er jordens beskaffenhed bekymrende, for andre er det hjemmet, der påvirkes.

DSC_62420001

Vi er som mennesker og menneskehed nødt til at opføre os anderledes for at bevare vores livsgrundlag.

Der er ikke andre til det
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

10 svar til Jord er ikke bare jord

 1. Pingback: Køkkenhaven nede, drivhuset oppe | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Så er køkkenhaven i gang | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Søren Sørøver skriver om forårets planer. Eller nogle af dem… | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Povl Petersen siger:

  Jeg troede, at i lå højt på svagt skrånende tærren? Gør I det, så er der vel noget andet galt end forhøjet grundvandstand? Har i et lag længere nede i jorden der spærre for vandet? Al f.eks.? ses tit på netop sandjord, og det lag skal brydes for at vandet kan komme væk.
  Ellers er det måske en ide, at se på den oldgamle dyrkningsform med de højryggede agre, hvor renden mellem hver ager fungerede som drænrende, for det højereliggende dyrkningsbed. Da man tog det dyrkningssystem i brug, var der med garanti ikke drænet nogle steder i DK, så det har formentlig virket.
  http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/ager-i-vangebrugsystemet/?no_cache=1

 5. Uglemor siger:

  En sø! Lige der mellem æbletræerne og køkkenhaven. Løsningen på jeres lokale problem er en sø, hvor alt vandet kan søge hen.
  Vores nabo har også en større sø end nogensinde og kilden i vores kælder har rislet med uvant styrke hele vinteren.
  Løsningen på vores globale problem er ikke så enkel! Alle må vi vågne op og gøren noget.

 6. Anne Folehave siger:

  Også her hos os er det galt med vandstanden. Det er ikke muligt at hente brænde ind, uden gummistøvler på. Der tages ikke i bund, da de underste lag sejler i vand. Det har aldrig sejlet så meget som nu. Aljekummen som ikke anvendes mere, render fuld af vand og må tømmes jævnligt . Der står blank vand både på græsplæne og jordvej. Vi er glade for det meget vand i søerne, men alt det udenom kræver vindebro, som næste bygge projekt her.

 7. Mikael Andersen siger:

  Hej

  Det er lidt tilfældigt, at jeg er landet lige på den her side, og jeg har personligt ingen forstand på problemet, men jeg ved at der findes et firma, som arbejder med bæredygtige løsninger inden for spildevand og regnvand: Måske de kan hjælpe. (Jeg har intet med firmaet at gøre)
  http://www.kilianwater.com/om-kilian-water/vores-vision/

 8. karen keinicke siger:

  Jeg føler med jer!
  Vi kender selv situationen i marken hos de skotske højlandskøer og i køkkenhaven. Det har aldrig været så vådt. Den 75 årige nabo siger det samme. Vi har for første gang haft springende kilde i vinkælderen af grundvand – vi har boet her i 18 år.
  Det er nok bare den eneste måde en større del af menneskeheden bliver vågen på, at der sker noget væsentligt synligt og naturligt dramatisk, før folk begynder af forstå alvoren. Så jeg tænker også, at det er godt at det er så kæmpe tydeligt og er kommet så pludseligt, trods alt!
  Det er kun få år siden at der blev talt om at klimaforandringerne bare var noget i folks hoveder. Nu er det virkelighed.
  Kaos er ofte vejen til gode nye ting. Så hold ud og fortsæt jeres uvurderlige udmeldinger her, i medierne og til foredrag og i bogform.
  N.B. var til foredrag om biodynamisk køkkenhave og hørte netop om jordens betydning for planterne. Jo mere vi dyrker og ikke graver eller fræser eller pløjer, men tilfører naturlige stoffer til jorden, jo bedre afgrøder. Så nu bliver fræseren nok solgt inden længe. Håndredskaber har vi jo nok af.

 9. Helle siger:

  Det ser ikke godt ud. Lider jorden af traktose, I kører jo på den med traktoren? ellers kan jeg kuntilslutte mig Finns råd med at give jorden masser af organisk materiale, slev om jeg hverken frarser, harver eller graver jorden, men nøjes med at lægge et tykt lag kompost og komposteret møg på jorden om efteråret, så skal orm og andre organismer nok sørge for at omsætte det og samtidigt lufte jorden. Skulle det virkrligt blive nødvendigt at flytte køkkenhaven, kan jeg kun anbefale Charles Dowdings no-dig metode, man sparer rigtigt meget tid på lugning på den måde. God vind og nyd lærkesangen.

 10. finn birkholm-clausen siger:

  Det ser godt nok trist ud. Vores køkkenhave står fint. Vi kan sagtens grave og færdes i vores. Hvert eneste år fræser vi masser af organisk materiale ned i jorden. Det er det eneste råd, jeg kan gi jer. Synes altid det lyder søgt med at fræse bakkegrus ned. Håber I får løst jeres problem. I der er så glade for køkkenhaven. Vores hvidløg står fint. Må I komme over problemet. Men aner en vis mismod. Foråret kommer snart. Lærken er begyndt at synge.

Der er lukket for kommentarer.