Så tæt på pesto

IMG_20151219_1331190001

I begyndelsen af december havde nogle butikker hjemtaget smukke pinjekogler sydfra. Middelhavsområdet måske.

Det er utvivlsomt den mest krævende måde at få pinjekerner på, så koglerne er vist mest af alt til dekoration.

Men det skal man ikke lade sig slå ud af.

Lægges de et lunt sted – på en hylde over brændeovnen eller under en gammel, sovende hund – vil de med tiden åbne sig og lade frøene komme til syne.

Det hele handler om tålmodighed.

Frøene kan lægges i en potte med såjord og stilles lyst og køligt.

Om alt går vel spirer et enkelt eller flere til foråret.

De små fyrretræer kan gro et beskyttet sted – på friland om sommeren og i drivhuset om vinteren.

Hidtil har pinjer ikke kunnet klare det danske vintervejr, men meget tyder på, at hård frost nærmest er forbi, i hvert fald har mange decemberdage været ligeså varme som junifødder.

Før eller siden er pinjetræerne og vores nye klima forenelige, så træerne kan plantes på et blivende sted.

Og det kræver ikke engang tålmodighed
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Så tæt på pesto

  1. Karen Andersen siger:

    Kære Lone
    Vores pinjekogle er lige “sprunget” ud i nat. Vi havde næsten opgivet den, men så kom den hen til brændeovnen efter dit råd. Men kan man spise pinjekernerne ?

  2. Peter Kühn-Nielsen siger:

    Du er altså herlig, Lone!
    Godt Nytår!

Der er lukket for kommentarer.