Nyt fra Vinhuset Kvist & Vitus

DSC_38260001

For nogen tid siden spurgte en flink mand, om vi ville sende et par flasker mousserende æblevin til en test – kåringen af årets nytårsbobler.

Vi sagde selvfølgelig ja, men gjorde ikke mere ved det. Her var travlt og ikke rigtig tid til at huske den slags.

Så spurgte den tålmodige mand igen, og det hele gentog sig et par gange.

Da det blev sidste udkald for afsendelse med postvæsenet, greb vi et par flasker, forsynede dem med papkort og sejlgarn i stedet for den vanlige tekst, som er længe om at tørre, pakkede dem i en kasse og afsted kom de.

Så glemte vi det hele igen, fordi her var travlt med andre ting.

Forleden dag blev det offentliggjort, at vinen er kåret til at være Årets Nytårsbobler af Gastromand.dk – Danmarks største madblog.

Så fik vi endnu mere travlt end ellers.

DSC_38010001

Disse dage går med at degorgere, proppe, tilbinde, skrive på og klargøre flasker til de mennesker fra hele landet, der enten afhenter eller skal have tilsendt vin.

Der er næsten ikke mere, men det er et positivt problem – vi laver jo en lille smule ny vin hvert år.

Netop nu er vineriet levende. Det klukker, gurgler og bobler fra gæringstankene på trods af den forholdsvis lave rumtemperatur.

Gærcellerne laver selv varme, og de bruger ilt i en sådan grad, at man får åndenød af at være sammen med dem.

Med endnu mere liv på gården
Lone

P.S. Der er et enkelt kiks i gastromand-artiklen – de nævner vores vin i sammenhæng med foie gras.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

11 svar til Nyt fra Vinhuset Kvist & Vitus

 1. Pingback: Mosel – vine lavet med naturen og ikke på trods af | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Radio24syv – Hviids Varmestue om madkultur – samt vinrejse | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Janni N. siger:

  Nu har I jo ellers været meget “dogmatiske” omkring jeres forhold til fødevarer og hvad I vil indtage og støtte.
  Og så kan man konstatere at I “sælger totalt ud” ved og realisere rub og stub af produktionen til folk som nyder foie gras?

  Jeg er fast læser af “Gastromand” og har ventet på jeres reaktion på kåringen.
  Så er mit spørgsmål: hvorfor fordobler I ikke bare priserne og maksimerer jeres profit? (efter hvad jeg kan forstå her på bloggen er der jo ikke meget udkomme af jeres indsats)

  Tilbage står et lettere forpjusket indtryk hvor foie gras’en har fået overhånden hos jer…

  • Søren Kvist siger:

   Kære Janni

   Måske er du fast læser af Gastromand, men du er måske ikke så stiv i vores blog. Det virker i hvert fald som om, du ikke helt har forstået vores virke og tankesæt her på gåden, eller også er vi ikke helt klare i vores budskaber, siden du kan drage den her konklusion. Vi bruger det meste af vores vågne tid på at sætte os ind i og formidle noget om ordentlig mad. Vi laver forskellige produktioner og arrangementer på gården, og vi udgiver relevante bøger om emnet. Dertil kommer vores blog, hvor en del af formidlingen foregår.

   Vi har gennem længere tid solgt vores vine med en lille neckhanger, folder om halsen, hvor vi lover folk tæsk med en trækstang fra en Ferguson, hvis de nyder vores vine til andet end biodynamisk råkost! Til vores store fortrydelse fik vi, det hele gik jo lidt stærkt, ikke vedlagt dette væsentlige infoskilt ved de vine, vi sendte til Gastromand.

   Ej vel?? Vi hverken kan eller vil bestemme, hvad folk spiser til vores vine. Uanset om det er en Gastromand, der spiser forpint gåselever, eller en kannibal der æder sin svigermor. Formynderi ville ikke bringe os nogen vegne, men det gør oplysning der i mod. Læs eventuelt mit debatindlæg i Politiken i dag.

   Og nej, man tjener ikke styrtende på vin i Danmark, og især ikke når man vælger at drive mindst muligt ud af den jord, vi har til rådighed. Med lidt held kan vi få timelønnen op på siden af flaskedrengens i Fakta. Det fantastiske er, at vælger man et liv som vores, så behøver man ikke at tjene mere i timen – der skal bare arbejdes nogle flere timer og holdes lidt igen med foie gras’en, så hænger det fint sammen, og det er alt, hvad vi kan ønske os. Derfor sætter vi ikke vores priser op til det dobbelte. Det ville i øvrigt sådan rent teoretisk nok placere vores vine hos en klasse, som er mere tilbøjelige til at spise foie gras.

   Jeg må jo gå ud fra, at du selv bakker op om den lident flatterende spise? I og med at du er fast læser af nogen, der nyder foie gras, så er du jo medbidrager eller? Altså ud fra dit eget tankesæt? Jeg ville nok vælge at se noget anderledes på det.

   Nå, men nok om det. Jeg går ud fra, at du har forstået, at det træ, du gør op af, ikke kun er det forkerte, men også er temmeligt uforstående!

   Med venlig hilsen
   Sørøveren

 4. Anne-Christine Bloch siger:

  Stort tilykke og tak for jeres altid inspirerende blog.

 5. Helle siger:

  Tillykke herfra. Jeg glæder mig til på et eller andet tidspunkt at kunne smage jeres vine, helt sikkert uden foie gras. Forhåbentligt har I fortalt gastromand, hvad I synes om den sag.

 6. finn birkholm-clausen siger:

  Kære Lone Og Søren. Først Glædelig Jul. Dernæst tillykke med kåringen. Gætter på, at I godt kan bruge en ekstra omsætning. Især lige her op under jul. Men snefog og kulde og korte dage. De allerbedste ønsker for fremtiden for jeres vineri. Ønskes I af Fuglefinn og hans oldebarn, Vitus

 7. Eva siger:

  Stort tillykke til jer, det er godt gået. 🙂

 8. gretekragh@profibermail.dk siger:

  Tillykke med det 😊🌷 Stor respekt for jeres livsindstilling og tak igen for en fantastisk blog.

 9. Tante Sofie siger:

  Hjertelig til lykke!

 10. Niels Kaslov siger:

  Tillykke med kåringen. Dejligt at kærlighed og omhyggelighed belønnes.

Der er lukket for kommentarer.