Søren Sørøver skriver om Karen Hækkerups klimavisioner

DSC_74900001

Klimaet er på alles læber i disse dage, eller det burde det om ikke andet være. Det er uendelig vigtigt, at der handles nu, og det ved verden. Også dem der risikerer at stå for tur i processen. Af samme grund kom Karen Hækkerup, direktør fra brancheorganisationen Land-mis-brug & Fødevarer, med et! ”indspark” i Berlingske d.7. dec. http://www.b.dk/kommentarer/nye-munde-kalder-paa-nye-loesninger
Normalt gider jeg ikke kommentere på den slags promoverende ævl, men jeg blev, må jeg indrømme, noget knotten over denne enetale om det fantastiske danske landbrug, så jeg dybt i min sjæl ved, at jeg er nødt til at komme ud med det.

Nå, men Karen skriver i sin indledning: ”Et veludviklet landbrug er en forudsætning for at redde kloden fra sult- og klimakatastrofer de kommende år. Men landbruget kan ikke løse alle klodens klimaproblemer.” Begge dele er i og for sig rigtige og måske endda tæt på indlysende. Men holder man det op imod det landbrug, vi har, og hvad det præsterer, så bliver man lidt klam om hjertet.

Med det stigende antal mennesker på kloden mener Karen, at der skal produceres 70 % flere fødevarer. Her går hun givetvis ud fra, at hele verden skal kaste sig over kød på samme måde, som vi gør. Det er bestemt også muligt, og ikke urimeligt at en meget stor mængde mennesker vil forlange samme luksus som os – og det er et problem. Løsningen er bare ikke at lave mere dårlig mad, men den snak kan vi tage en anden gang. Det er nemlig hendes næste tekst, der undrer mig: ”Ikke nogen nem opgave (altså at lave de 70 % mere mad) på en klode, hvor jorden mange steder allerede er udpint, fordi fattige bønder er tvunget til at leve af mindre og mindre jordstykker i takt med, at befolkningen vokser.” Hvad, hallo og halløj? Er det ikke de danske marker, der er udpinte? Er det ikke det, hele denne rammevilkår-debat har drejet sig om? Nu er det lige pludselig ikke længere de danske superbønder med deres højteknologiske maskiner og store forståelse for miljø og klima, der har problemet med udpint jord? Nu er det fattige bønder, der har trådt i spinaten.. Ja, for selv om tanken kunne strejfe én, så er det vel næppe de danske landbrug, der i skyggen af den tekniske insolvens ikke kan se træerne for bare hvedemarker, der henvises til?

”Man behøver ikke en doktorgrad for at se, at verden har brug for nye, banebrydende løsninger.” Jo, det er rigtigt Karen, hvorfor vil du så i alle andre sammenhænge have mere af det samme? Klamre dig til et landbrug, der er så langt fra bæredygtigt, i en tid hvor, som du selv siger, bæredygtighed er den eneste gangbare vej frem?

Nå, men Karen er lidt forsigtig med at give klare bud på, hvordan dansk landbrug kan medvirke til et bedre landmandskab i verden, eller om hun egentlig bare mener, at vi skal have en etage eller to mere på vores stalde og så eksportere røven ud af underernæring. Én ting er sikker, når hun skriver: ”Derfor tør jeg godt sige, at vi i den danske fødevareklynge kan hjælpe med at sikre mad på bordet, fra Manhattans restauranter over Malawis landsbyer til Manilas slumkvarterer. Vel at mærke uden at klodens ferskvandssøer udtørres, skovene fældes og havene forurenes,” så tænker hun næppe på det areal på størrelse med Fyn, der i Sydamerika har mistet sin skov, for at danske svin kan vokse hurtigere på gmo- og gennemsprøjtet soja. Hun mener nok heller ikke, at denne fragt med foderstoffer den ene vej, og den ekstreme eksport den modsatte vej forurener havene. Måske er det et tilfælde, at Karen ikke nævner de kobbertunge marker, det grønne vand i fjorden og Landbrug & Fødevarers enormt effektive arbejde på at få lov til at tilføre endnu mere elendighed til naturen.

”Det handler om at spare, ikke kun på pengene, men også på ressourcer som vand, strøm og kemiske stoffer”. Hmm.. men er det danske landbrug virkelig dem, der skal lære verden ikke at sprøjte for meget?

Jeg er slet ikke blind for, at der findes landbrug i verden, der tager mindre hensyn til miljøet og klimaet, men at det danske landbrugskaos skal kunne bruges som model for resten af verden, er ikke mindre end en helt forfærdelig tanke. Danmark er det mest opdyrkede land i verden, vi masseproducerer på miljøets bekostning og i høj grad på dyrenes. Vi bruger al vores viden og energi på en industriel fremstilling af dyreenheder, der på grund af den uhyggelige effektivitet har resulteret i en produktion, der holdes medicinsk i live, trods det meget presserende problem med multiresistente bakterier – en reel fare for samfundet. Uden virksomme antibiotika har landbruget i sandhed været med til at skabe en løsning rettet mod en sulten overbefolkning, da denne næppe vil eksistere uden mulighed for virksom behandling.

Skal vi virkelig eksportere vores hensynsløshed til fjerne og ”uberørte” dele af verden – tanken alene kan give én en klump i halsen. Jeg ville virkelig ønske, at Danmark kunne være et stort strålende eksempel for hele verden. Jeg ville ønske, at vi satte alt ind for at udvikle sande bæredygtige økologiske metoder, så vi ikke kun kunne sikre vores egen sundhed og eget nærmiljø, men også kunne eksportere dette ud i en verden, der virkelig trænger.

Men det kan vi ikke, og så synes jeg fra hjertet, at vi skal lade være..

Søren Sørøver – der dog glæder sig over Landbrug & Fødevarers støtte til slumkvartererne i Manila

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Søren Sørøver skriver om Karen Hækkerups klimavisioner

 1. karen keinicke siger:

  Det er godt at læse dine overvejelser Søren. Vi har hørt disse udtalelser før fra Landbrug og Dødevarer. Vi ved, at det er en enorm bortforklaring og flytte fokus øvelse. Synd at Karen kan være “socialdemokrat” og så deltage så ødelæggende i mennesker og dyrs ve og vel flere steder på kloden samtidig!!
  Men alt kan man sige højt, når bare lønner hver måned er høj nok og CVét udvikler sig.
  At sælge sig selv har fået en helt anden baggrund, end den gang det handlede kun om sex.

 2. Johs. Thomsen siger:

  Normalt vil jeg ikke rette Sørøveren, men den private organisation hedder altså: “Land-mis-brug & Fedevarer”

 3. Anonym siger:

  Sådan, Søren. Læs Politiken lørdag og skriv snart noget til mig! Jeg går på ferie fredag. Kan du noget inden da?

  Hilsner til jer begge

  Bedste hils Mette

  Den 11/12/2015 kl. 10.04 skrev “Beretninger fra et autentisk landbrug” <comment-reply@wordpress.com>:

  Lone Landmand posted: ” Klimaet er på alles læber i disse dage, eller det burde det om ikke andet være. Det er uendelig vigtigt, at der handles nu, og det ved verden. Også dem der risikerer at stå for tur i processen. Af samme grund kom Karen Hækkerup, direktør fra brancheor”

 4. finn birkholm-clausen siger:

  Hver ny dag sin plage. Som den gode VENSTRE-mand jeg er , havde jeg håbet, at strømmen af ugennemtænkte forslag fra vor nuværende VENSTRE-regering ville stilne lidt af. Og hver dag bliver mit håb beskæmmet.. Der går – desværre – ikke en eneste dag – uden der kommer nye forskrækkeligeheder fra Bæredygtigt Landbrug og den hånddukke, der spreder deres propaganda. Vores allesammens landbrugsminister eva Kjer Hansen. Der er ikke den mindste vision for Danmarks natur eller for danskerne. Det er kun et meget snævert klientel, der skal tilgodeses: De danske bønder. Jeg er selv én af dem, idet jeg får enkeltstøtte. Men denne gyldne regn af lempelser betales af mine børn, mine børnebørn og mit oldebarn (Vitus – i øvrigt) i form af en totalt marginaliseret natur. Hvor kun de totalt ulasigpløjelige naturarealer ikke bliver konverteret til landbrugsjord – med støtte. Og Naturstumperne kan så bebygges med hoteller, vandlande og sommerhuse – altså ud over de 20.000 der er udstykket, men ikke bygget og de 15.000, der er til salg. Glædelig Jul. Og jeg dukker mig ved tanken om morgendagens pinsler

 5. Helle siger:

  Næ, det ville såmænd være bedre, hvis beboerne i slummen i Manila kunne købe varer produceret af filippinske bønder og ikke af EU landbrugsstøttede bønder, der med deres billige varer formår at underbyde lokale producenter, der ikke kan konkurrere og går konkurs.

 6. Eva siger:

  Så kan vi – igen – gå og tænke over jeres skriverier.
  God weekend, vejrudsigten er fantastisk til julemadmarkedet.

Der er lukket for kommentarer.