Begsort fredag – Sørøveren skriver om indkøbsglæde

DSC_40130001

Verden er fuld af fantastiske mærkedage, og Danmark ligger slet ikke på den lade side. Og dog – ser man sådan lidt nøgternt på dem, der giver mest ståhej i lille Danevang, så er det vel egentlig nogen, vi har importeret fra guds eget land. Ved gennemgang er det de traditioner, hvor man bruger penge, der hurtigst har bidt sig fast. Enten penge på sig selv eller andre, fordi man føler én eller anden glæde, skyld eller bedst af alle – man sparer nogle penge!

Det var den slags fredag, det var i går. Folkehysteriet havde inden ende, og det siger sig selv – Bilka havde bland-selv-slik til 5,95 pr. 100 g, så du sparede nemt en plovmand, hvis du nu alligevel havde tænkt dig at mosle 25 kg blandede godter fra kemikalieindustrien i hovedet til Vild med dans-finalen. Hjemmesider gik ned, og lur mig om ikke mangen en bankkonto i dag står op med tømmermænd. Der kom i øvrigt nye tal for unges uansvarlige højrente forbrugslån, og jaaa – vi har igen præsteret at slå rekord. SUK!

Nå, men de selvsamme unge, der sidder i disse gældskriser, holdt nok stand mod mediernes massehysteri og annoncehelvedet i går… Og hvis ikke, så kan de om ikke andet varme sig ved deres ågerrenter, og bevidstheden om at det, de gør, er lige præcis det, som vores og det meste af verdens regeringer ønsker. FORBRUG, FORBRUG OG ATTER FORBRUG. Jo vist, vejret bliver lidt uregerligt, og det bliver lidt svære at trække det. På den anden side er forskerstanden så godt med, at medicinalindustrien har pillen, der hjælper, og ja den koster bevares, men den styrker forbruget, væksten og Dårligånden…

Men jeg skal ikke sidde her og spille hellig. Vi skulle da også ud og brænde penge af, præcis som alle andre. En opdatering på Facebook afslørede, at der var en times kø fra parkeringspladsen på Bilkas tag og ind i butikken. EN TIME!!! Nu besøger vi ikke Bilka uanset hvad, men derfor kan man godt glæde sig over, at infrastrukturen er bedre det sted, hvor vi valgte at udleve vores handelstrang.

Folk har sovet uden for butikker natten til i går, for at ligge forrest når de livsvigtige tilbud stod til salg.

Jeg tror sgu også, at der havde sovet nogen foran den butik, vi valgte. Lidt vejslidte papkasser udgjorde et glimrende skjul, og man kunne tydeligt se på disse forbrugere, at de havde sparet op længe. Deres tøj var slidt og laset, selv den personlige hygiejne var der sparet på, men på den anden side så bliver man hurtigt lidt nusset, når man ligger i kø for holde på sin ret til at forbruge. Man kunne se, at de mente det, for én af dem manglede de fleste fortænder, og jeg er ret overbevist om, at det er kommet til håndgemæng for at bevare pladsen i køen. Det er da dedikation, og så i et vejr der ikke ligefrem appellerer til at sove på gaden. Jeg forstår faktisk ikke rigtigt, at de gider.

Butikken er en af de største af sin slags i Danmark, og det store skilt med det blå kors afslører, at her er der hjælp at hente. Her har de varen!

Genbrugsbutikker er og bliver én af vores store glæder, og denne er ikke nogen undtagelse. Det er fantastisk, hvad man kan købe af ting og sager, som nogen alligevel ikke kunne bruge, ikke gad have, eller bare blev træt af, i nogle tilfælde endda døde fra. Dem, der sov udenfor, var nok alligevel ikke tilbudsjægere, de havde nok alligevel ikke noget særligt at spare op af, og for dem er rabatten kun noget værd, hvis den er tør og sikker, så man kan sove i den.

Det var ikke en travl dag i genbrugsbutikken, men det er det heldigvis ellers ofte og det mere og mere. Hånden på hjertet så havde der ikke sovet nogen på gaden udenfor denne butik, for hvorfor skulle man det, priserne er altid lave…

Hvad er det så, man får, når man køber noget i en genbrugsbutik? Ja, ud over det indlysende – det dejlige loppefund, så handler det faktisk mere om, hvad man ikke får.

Uhh tænker du måske!!! Klimaaftryk skal jeg sige dig. Du får ikke sat noget klimaaftryk. Den ting, du har købt, har allerede lavet balladen, da den blev produceret, jovist, bestemt, bevar ‘os. Men hver gang den herefter bliver handlet eller skifter hænder, så gør den det uden at belaste vores klode. Og tænk engang – langt de fleste genbrugsbutikker betjenes af flinke, fantastiske mennesker, der arbejder gratis!! Det er faktisk det stik modsatte af vækst! Og de penge, de får i kassen, bliver tilmed brugt på at hjælpe de mennesker, der godt nok ofte ligger på gaden, men som gør det af nød og ikke for at ligge forrest i køen til at forbruge – bare fordi man kan.

DSC_40210001

Glæden ved smukke, dejlige, smarte og praktiske ting forstår jeg godt, men forstår du glæden ved at finde disse ting til en brøkdel af prisen og tilmed ofte i en langt bedre kvalitet, med en sjovere historie og et lille stykke sjæl? Så ses vi nok i en genbrugsbutik en gang…

Søren Sørøver – Black Friday og min bare…

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Begsort fredag – Sørøveren skriver om indkøbsglæde

 1. mimikirstine siger:

  Hvor er det godt skrevet, jeg har personligt også holdt mig langt væk fra Black-friday, genbrug det ved man da hvad er !!

 2. Marianne Luna siger:

  Jeg holdt mig også pænt væk. Så vidt jeg husker, er det ikke mere end 2-3 år siden, Black Friday første gang gjorde sit indtog i Danmark, og nu er det allerede som en eller anden helligdag. Må man godt sige Vorherre bevares og drømme om antiforbrug? 🙂

 3. Trine F siger:

  Vores lokale Røde kors burtik var gået med på bølgen og gav 50 % på priserne både fredag og lørdag.
  Men vi mangler jo ikke noget og julegaverne skal nok blive købt tilbud eller ej.

 4. Rie siger:

  Jeg kan kun være enig. “Sjovt” du skriver, at de såkaldte helligdage/traditioner vi har arvet fra USA er de, der koster penge. Det sidste nye, som ikke er så nyt endda, er Halloween. Kedeligt at folk ikke kan se, at de bliver snydt.

 5. Randi siger:

  Super indlæg. Min reaktion på Black Friday-hysteriet var at gå imod strømmen og holde Dankortet i lommen hele dagen. Man får næsten kvalme af alt det forbrug.

Der er lukket for kommentarer.