Mattæus, menneskeheden og en anden fortælling

DSC_40610001

Måske synes du, at verden er noget af lave. For øjeblikket men også på sigt.

Så har du ganske givet ret, men som en ualmindelig ringe trøst kan man minde sig selv om, at der desværre ikke er noget nyt i det.

Menneskeracen har et bagkatalog, der rummer adskillige langvarige krige, fordrivelser og overgreb på oprindelige indbyggere som indianere, aboriginere, métisser og inuitter. Vores slægter har udøvet slavehandel, været kolonimagthavere, ført religionskrige, udsendt korsfarere, afbrændt hekse, lavet atomsprængninger hvor vi ikke selv bor, plyndret og hærget fredelige(re) nabolande, håndhævet apartheid, samarbejdet med folkene fra det 3. rige o.s.v.
Terrorisme er fulgt med i kølvandet, men hvornår ordet bruges afhænger af omstændighederne – Lockerbie, München massakren, Boko Harem, Rote Armee Fraktion, Utøya, IRA, Daesh m.fl. og et ukendt antal uhyrligheder, der ikke nødvendigvis kommer for dagens lys.

Med andre ord er vores forhistorie ikke kendetegnet af humanisme, næstekærlighed og fred, det er andre forhold som magt, grådighed, kynisme og jagten på ressourcer, der former, har drevet og driver samfundenes udvikling og sammenhænge.

Handlingerne kendetegner menneskeheden, men ikke det enkelte menneske.

Måske synes du også, at Danmark er noget af lave. For øjeblikket men også på sigt.

Det ene horrible lovforslag efter det andet kan sende ens tankevirksomhed på rutcheture fra vantro til bizart tvivlende, og man klamrer sig til, at der må komme lys for enden af tunnelsynet.

Afvisninger, fængslinger uden dommer, tilsidesættelser af årtiers reetablering af vores natur, kontantuhjælp, nedskæringer på uddannelsesområdet og i folkeskolen, tab af skat for milliarder, hård inddrivelse af småbeløb ved mindrebemidlede, opstramninger og indskrænkninger for flertallet men foræringer til de få.

Dette land drives efter Matthæusevengeliets kapital 13, vers 12 – Thi den, som har, ham skal der gives, og han skal faa Overflod.

Når underdirektøren for arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv mener, at der ikke er noget problem i, at Danmarks overklasse har tredoblet indkomsten på 30 år og dermed spurter fra andre, har han tydeligvis ikke haft regning hos Fru Sonja Söderblom på Nygård skole.

Det handler om mængder. Om at hvis mængden af utilfredse mennesker overstiger mængden af tilfredse, så bliver resultatet negativt.

Det er ikke rigdommen, der er problemet, det er den medfølgende fattigdom. For andre.

Sikken en omgang – tænker du måske, og føler dig ikke synderligt opmuntret.

Og det kan jeg godt forstå. Men nu kommer vi til det vigtige – det der er værdifuldt at huske på, når de finansierede mediebilleder ser allermest brogede ud, og X-faktor sendes fra Christiansborg.

Der er også en anden fortælling. En fortælling der ikke sælger kampfly, masseovervågning, registreringer og beføjelser til eliten.

Vi er mange mennesker – både i Danmark og andre steder på kloden – som ikke vil lade os kendetegne ved mishumanismen, kynismen og griskheden.

Vi er en masse mennesker, som ønsker at leve fredeligt og have det rart. Vi vil gerne dele – ikke mindst tid og sjælskraft – når vi kan, vi vil gerne passe på vores fælles livsgrundlag, og vi vil gerne stå fast på det givende fællesskab.

Vi vil gerne fokusere på det gode i tilværelsen, ikke mindst fordi godt avler godt. Er selvforstærkende og stærkt.

Vi er virkelig mange, og uanset hvad man kan mene om blogs og sociale mediers udbud af kattekillinger, der spiller klaver, faldulykker og glamourøse hverdagsliv, så er det netop de medier, der kæder os sammen på tværs af alt og giver den sammenhængskraft, som er nødvendig.

Nødvendig for at vide, at vi er uendelig mange mennesker, der har et undernationalt værdisæt.

Som er uomgængeligt
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

13 svar til Mattæus, menneskeheden og en anden fortælling

 1. Janne siger:

  Jeg har vildt meget respekt for dig og din blog, men lige præcis her må jeg opponere. Det Jesus siger i Matt. 13, handler nok ikke om de rige i jordisk guld, men om de rige i troen. Og er det ikke også dit projekt: at tro og håbe på en bedre verden? Jeg synes bare ikke, vi skal tage Bibelen til indtægt for en skør regerings underlige og bekymrende holdninger. Jeg er ikke selv særligt troende, men jeg har respekt for dem, der er, og jeg synes ikke, de fortjener din tolkning.
  Gode hilsner J

  • John siger:

   Hvordan kan du være så sikker på det, J?

  • Lone Landmand siger:

   Kære Janne

   Tak! At opponere er i den grad en god ting. Og du har formodentlig ret i, hvad sætningen oprindeligt har signaleret. Nu bruger man den i andre sammenhænge, så at tale om Mattæus-effekten ud fra ordenes pålydende er ikke blot en tolkning her på siden:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_effect

   Alt godt til dig
   fra Lone

   • John siger:

    “ved profetens skæg” som kaptajn Haddock ville have sagt…er dette ved at udvikle sig i religiøs retning?
    Jeg mener, check lige den wiki definition…en scientologi tolkning, der ikke har anden værdi end brugsværdien…ikke ophavsværdien!

   • John siger:

    Undskyld….dobbelt, sociologi og ikke scientologi, det løb af med mig, jeg strækker våben, each to his/her own, meeen hvad er sandhed(en)?

 2. Miri siger:

  Læst, mærket og forstået – tak for de ord 🙂

 3. Rie siger:

  Jeg kan, desværre, kun give dig ret. Måske det kunne hjælpe “de høje damer og herrer” at kom ud i virkeligheden i praktik.
  Af en eller anden grund flimrer billedet af Løkke med flere i en svinestald, på et plejehjem og i en børnehave. Billedet flimrer som sagt kun i mit hoved, for jeg tror aldrig de nævnte har arbejdet disse steder, og vil nok heller aldrig komme til det.

 4. Conny siger:

  Tusind tak, Lone

 5. Jan Wolfram Thiemann siger:

  Af hjertet: Tak, Lone

 6. johnheartbeat siger:

  Jamen så havde han jo ret, ham Matthæus!

 7. Inge Lise Heilmann siger:

  Jeg kan supplere med følgende digt, jeg modtog i går:
  Like s twinkling star in the dark black night
  I’m a tiny point of Light
  that may be surrounded by anger or fear
  but will love with all my might

  Kærlige hilsener

 8. Lone G siger:

  Enig….og som sædvanlig godt formuleret og tankevækkende 🙂

 9. Britt siger:

  HØRT Så flot formuleret intet gemt og intet glemt, jeg tilslutter mig 100 %

  Hav en værdifuld god dag herfra
  Britt

Der er lukket for kommentarer.