Æblehøsten er i hus

DSC_35030001

I går blev æblehøsten afsluttet.

Rød Topaz var, som eneste sort, efterladt i den lille plantage, men modenhed og blæst talte for plukning.

Da sidste æble lå i kassen, begyndte det at regne, så frugterne kom akkurat tørt i hus.

Nu står den samlede høst på godt 4 tons og eftermodner.

Og det går stærkt. Lidt for stærkt i de tidligste sorter, for temperaturen er oppe på 14 °C nu.

I maj var gennemsnitstemperaturen knap 10 °C og i juni godt 12,5 °C.

Hvis ikke daglængden stadig var aftagende, ville jeg gå i gang med at så gulerødder i køkkenhaven.

Alt tegnede ellers godt – oktober havde, hvad man kunne ønske sig af kølig og meget tør luft. Fine vilkår for opbevaring af æbler.

Men novembers varme og fugt er en fest for bakterier og skimmel, så der må kasseres en del æbler både løbende, og når de senere hen skal kværnes og presses.

Sådan er det.

DSC_35140001

Hvis alting handlede om at få det størst mulige antal æbler, havde vi plukket dem umodne, mens de endnu ikke var begyndt at falde og gå tabt.

Og hvis det handlede om at lave den størst mulige mængde æblevin, havde vi presset æblerne omgående, mens de endnu ikke var begyndt at rådne.

Størst med det meste er ikke mantraet her på gården, og derfor er tabet en selvfølge.

Når æblerne plukkes ved modenhed, har de opnået forunderlig smag, duft og helhed. Når de derefter lagres i uger, taber de en del vand og ændrer både aroma og syreindhold. Bliver mere komplekse.

Man behøver ikke have et veludstyret laboratorium for at kunne følge og anerkende processen.
Når de første store trækasser med æbler sættes i laden, dufter hele bygningen af fristende, friske æbler. Pludselig en morgen, hvor porten åbnes, har duften skiftet karakter og er blevet mere sød og fyldig.
Som viktualierummet hos bedsteforældre.

Modningen og lagringen giver den bedste æblevin. Tror vi.

Og alle de frasorterede æbler giver glæde i griseland
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Æblehøsten er i hus

  1. Pingback: Et øjebliksbillede | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Pingback: Kort fredsommeligt nyt | Beretninger fra et autentisk landbrug

Der er lukket for kommentarer.