Advarsel til alle besøgende på gården

DSC_95880001

For øjeblikket går Fødevareministeriet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer – eller også er det omvendt – hårdt efter små hold af grise.

Der skal være styr på sagerne, og det har vi fuld forståelse for her langt ude på landet.

DSC_9630-0010001

I en tid med mangel på menneskelige ressourcer og økonomi er det da også en noget mere overkommelig opgave at håndhæve loven blandt de få små producenter fremfor i den industrielle svineproduktion.

Alene det at indberette ulovlig halekupering af omtrent 28 millioner svin ville kræve mandskab, styrke og integritet, som ikke kan købes for penge.

DSC_9668-0010001

Problemet med de små hold af grise er ikke, hvorvidt de via luft, vand og jord bliver smittet med en række af de sygsomme, der skabes og opformeres i de intensive lukkede staldsystemer med høj husdyrtæthed.

Problemet er ifølge Fødevarestyrelsen, at “Hvis bare én besætning med udegående svin eller hobbygrise bliver smittet, får det store konsekvenser for hele branchen, da det vil betyde omgående stop for al dansk svineeksport. Det gælder altså for alt i verden om at undgå, at danske grise bliver smittet f.eks. med inficerede madrester udefra. Og det er derfor, det er så vigtigt, at bl.a. hegning og skiltning er på plads. Manglende smittebeskyttelse i små besætninger har eksempelvis været årsag til talrige udbrud af afrikansk svinepest i de baltiske lande inden for de seneste par måneder.”

DSC_94880001

Et andet problem, man dog ikke kan skilte sig ud af, er, at de små hold af grise, der har jord på trynerne, med al uønskelig tydelighed viser, hvad et anstændigt griseliv indeholder.

Hvorom alting er, skal reglerne følges. Lov er lov og alt det der. Solide dobbelthegn og advarselsskilte er betingelserne for at lade dyrene gå ude.

Her på gården er vi ikke meget for at pynte med plastikskilte som krævet.

DSC_24180001

Men de er opsat alligevel
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Advarsel til alle besøgende på gården

 1. Hvis skaden skulle ske, er jeres grises immunforsvar nok så stærkt at de klarer skærene.

 2. Elisabeth siger:

  Godt skrevet! 🙂 Vi har også pligtskyldigt skiltet ved vores grisefold, og rystet på hovedet over hvor latterligt det forekom med sølle to grise i vores baghave og ikke en svinebonde i miles omkreds. Og fordi vores to grise vist ikke ligefrem udgjorde svineproduktionens største trussel.

 3. Jonna jensen siger:

  Har selv et lille fritidslandbrug, har haft besøg fra ministeriet for at opmåle 10,8 hektar, hvor vi dyrker rug og hvede. det kan de nemlig få tid til, hvad med vore naboer med 4 gange så mange ha.??? Dejligt at se jeres skønne grise, har selv haft frilandsgrise, men orker ikke bureaukratiet omkring dyrehold. Nyder jeres mail.
  Kærlige hilsner til Jer og alle de dejlige dyr.
  Jonna Jensen

 4. finn birkholm-clausen siger:

  Ja det er rigtigt. Det er utroligt vigtigt, at den kemibaserede konstant underskudsgivende svineproduktion kan fortsætte for fuld skrue. Om den lukkede ville ALLE jo kunne se, at den ikke kan betale sig. Nu suser de kemiske svin af sted i Kejserens nye klæder.

 5. Birthe siger:

  Ja, god humor. Husk også de officielle skilte. Det viste tæller ikke 😉

 6. Lisa B. Jensen siger:

  Ja, hvad er det for en verden, vi lever i!

 7. Johs. Thomsen siger:

  Dyb, dyb humor – hvis ikke det var så tragisk.

Der er lukket for kommentarer.