Smagning af 12 vine fra gårdens vineri – Vinhuset Kvist & Vitus

DSC_06170001

I går og i forgårs blev der plukket æbler. Igen.

Ingrid Marie og Belle de Boskop er nu reddet før frugtfald. Indendørs i trækasser og i gang med eftermodningen.

Til november skal der laves vin.

Og vin var, hvad mandagen handlede om.

Tidligere tiders vin.

DSC_06030001

For første gang skulle en række tankprøver åbnes og smages – hver eneste udgjorde et stort øjeblik.

12 vine i alt fra 2013 og 2014, nogle med forventninger andre tvivlsomme.

DSC_06400001

Især den på rabarber…

DSC_06200001

Alle vine blev skænket som tankprøver, og således er de ikke færdige.

Men derfor kan man sagtens smage og mene noget om dem alligevel.

DSC_06250001

Den slags arbejdsopgaver er så taknemmelige at dele, og vi havde selskab af et par kvalificerede vinfolk.

De bidrog med passende ordvalg og forslag til videre færd. Alt blev noteret for eftertiden. Eller hvem der nu læser den slags.

DSC_05820001_1

Nogle få vine overraskede – måske fordi forventningerne på forhånd var i bund. Et godt udgangspunkt for en succesoplevelse.

Hele tanken med karamelliseret rabarbervin blev aftaget på stedet. Til middagsafslutninger og den slags.

DSC_05410001

Vores første gæring udelukkende af gamle engelske cidersorter – plantet for 8-9 år siden – faldt godt ud. Æblerne er ellers tørre, bitre og komplet uegnede til at spise. I drikbar form stiller sagen sig ganske anderledes. Åbenbart.

I efteråret 2014 lavede vi en enkelt tank på vildgær, altså alene gæret ved hjælp af de naturlige gærtyper, som sidder på æblerne. Elstar var sorten, og resultatet var ikke imponerende. Det fungerer langt bedre, når vi som hidtil passer godt på de naturlige gærstammer undervejs og supplerer dem med en udvalgt gærstamme.

DSC_06000001

De første 7 vine var lavet af æbler, de efterfølgende 5 var druevine.

Spændende, komplekse og harmoniske – noget der sjældent lykkes i dette land, hvor det lokale vejr bestemmer alt i druerne.

DSC_06350001

I år havde vi faktisk opgivet vinmarken helt, men måske bliver der alligevel en mindre høst af en enkelt sort, som ser ud til at kunne få gang på jord i form af mousserende rosévin.

De kommende dage vil vise det.

DSC_05920001

De fleste af vinene fra smagningen skal gæres videre før eller siden. Efterhånden som vi får tid, bliver de håndtappet i tryksikre flasker og vendt nedad i henhold til den klassiske champagnemetode. Efter yderligere nogle måneders gæring og nogle måneders lagring kan de degorgeres – altså få skudt gærresten ud – proppes med champignonprop,bindes til og lagres. Længere tid.

DSC_06010001

Her i vineriet laver vi tålmodig vin.

Det hele handler om at vente.

Og foretage sig noget andet i mellemtiden
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Smagning af 12 vine fra gårdens vineri – Vinhuset Kvist & Vitus

  1. Kim Schulz siger:

    Glæder mig vildt til at smage især den med rabarber (hvis det bliver muligt), men hvis resultatet bliver bare nogenlunde som sidste års fantastiske produkter, så er der jo lækre sager i vente.
    Er der også de mere tunge porti på vej som jeg kan glæde mig til ? 🙂

    mvh
    En Fan!

    • Lone Landmand siger:

      Rabarbervinen er solgt til Hærværk, men mon ikke jeg kan luske en flaske fra til dig. Portien bliver det desværre ikke til i år, meeeen vi har været så standhaftige, at vi har holdt det ene af to batch fra 2014 tilbage, så der kommer et mindre antal flasker til jul alligevel
      Mange hilsner
      Sørøveren

  2. karen keinicke siger:

    Hvor lyder det bare godt – godt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s