Skal vi lege jorden er giftig?

Vi har i årtier gættet på, om der er intelligent liv i rummet. Måske er det i virkeligheden et langt mere relevant spørgsmål, om der overhovedet er intelligent liv på jorden?

Gennem industrialiseringen har mennesket svinet og brugt ressourcer som vanvittigt. Der var engang, hvor vi intet ansvar følte for natur og miljø. Fabrikker forurenede uhæmmet, spildevand fra mennesker og industri løb direkte ud igennem vandløbene og ud i havet.
Det er faktisk først i nyere tid, at vi her i vesten har opdaget konsekvenserne af vores enorme svineri. Vi har via en stor indsats fået genetableret vandløb, fjorde og hav, og den ene giftgrund efter den anden er renset. Vi er langt fra i mål, og nogle af fortidens værste giftdepoter ligger stadig og lurer, store dele af Østersøen er ødelagt af tungmetaller, og man må sande, at nogle områder bare aldrig kommer sig igen. Men vi er trods alt blevet så fornuftige, at vi ikke bare fortsætter med at svine. Det koster simpelthen for meget at rydde op, og en lille ordning, der hedder ”forurener betaler”, har gjort industrien fantastisk til at holde deres ”sti” ren.

Men der er jo altid undtagelser. Af én eller anden grund gælder denne politik ikke landbruget, der, imens andre industrier har strammet op, mest af alt har gjort det modsatte. Udviklingen i stalde og markbrug er løbet foran loven, og derfor føles lovgivning som indgreb. Det vil landbruget selvfølgelig blankt afvise. De føler, at de er reguleret i hoved og bagdel, og ja det er da sandt, at der er sat grænser for, hvor meget gødning de må køre på markerne – en regulering der har taget toppen af de grønne fjorde, og ligeledes er et udvalg af gifttyper heller ikke længere tilladt at bruge. Men iltsvind er stadig et tilbagevendende problem, og nu er det så lykkedes landbruget, i kraft af den nye regering, at få lov til at gøde 20 % mere. Det er lige før, jeg kan høre fjordens opgivende suk.

I går kom DR med en række artikler, der afslører resultaterne fra en ny rapport, som Miljøministeriet har fået lavet. Den påviser, at vi har et stort problem i vores landbrugsjord. Den er fuld af tungmetallet kobber samt zink, der kommer fra grisenes gylle. Det er slet ikke noget nyt problem. For 5-6 år siden arbejdede et lille hold på at opklare rådyrdød. Resultaterne var skræmmende. Rådyr i områder med udkørsel af svinegylle havde højt indhold af kobber i bl.a. leveren i modsætning til rådyr i upåvirkede områder. En portion stegt lever fra et rådyr med de fundne indhold af kobber ville give den spisende symptomer på akut kobberforgiftning, og niveauet er nær den dødelige dosis.
Projektet med kobberbelastning af vildt, specielt rådyr, blev lagt ned. Eller tiet bort. Myndighederne havde måske større forståelse for landbrugets kobberbehov til de hårdt pressede produktionsdyr – under alle omstændigheder havde ingen åbenbart lyst til at reagere på det. Med denne viden har Ministerierne og landbruget i al stilhed fortsat, som alt var ved det gamle. I den tid hvor Lone var konventionel landmand – for 10-15 år siden – blev zinken tage op til revision, og man snakkede om, at omfanget skulle bringes ned. Alle i faget vidste, at det var noget skidt, de havde gang i.

Hvordan kan det så være, at forbruget er eksploderet lige siden? Hvordan kan det være, at landbruget, der gentagende gange udtaler, at vi elsker naturen – det er forholdet til natur og dyr, der er drivkraften, fortsætter? Hvordan kan ministerierne, der sidder med tallene for de indkøbte og brugte mængder zink og kobber år for år se den anden vej? Hvordan kan de forskellige siddende regeringer, hver gang emnet kommer op, mane til besindighed og starte en ny undersøgelse, der forhåbentlig ikke er færdig i deres regeringstid og herefter lulle befolkningen i søvn på ny?

Vi snakker en række mennesker fra alle lag, med alle former for uddannelser af forskellig varighed. Det eneste, de har tilfælles, er den fuldstændige mangel på intelligens!! Vi har et opdyrket areal på 66 % af Danmark, vi stille og roligt er ved at forvandle til en giftgrund… 66 %!! Idiotien skriger til himlen – vi mennesker er bare ikke værdige til at forvalte kloden. Vi er styret af en gennemgribende menneskelig brist – grådighed! Måske krydret med en snas egoisme.
I aftes var en landmand interviewet til nyhederne om sagen. Han udtalte, at han da umiddelbart blev bekymret, men så kunne han se, at landbruget først ville ramme EUs grænseværdi for giftig jord om 80 år, og så slappede han af igen. 80 år!! Det er jo lige om lidt! Topmålet af egoisme, ignorant helt op til kanten af den overfyldte gylletank. Og super symptomatisk for den tankegang der ligger i landbruget og deres lobbyismevirksomheder.

Men hvordan dælen kan de slippe afsted med det? Ingen andre industrier kan tage den billige tur med at lede tungmetaller ud i de lokale vandløb i dagens Danmark.
Mit bedste bud er, at svaret ligger nede i Brugsens køledisk i form af kamsteg til 30 kr. pr. kg. Mere brød og teater til folket, så er de glade og dvaske nok til at tolerere det meste. Landbrug og Fødevarer står sammen med deres minister Eva Kjer for skuespillet. Med dybt anlagte rynker sættes folket ind i den lange række tiltag, der såmænd allerede er sat i gang, mens eksporttal, verdens sult og fremtiden, der ikke er så sort- teaser, sendes ud som sød musik i ørene på folket, der med det i tankerne har god samvittighed, når de står med indkøbsvognene fulde af Danish Crown produkter i køen i Bilka fredag eftermiddag. Vi skal da have lidt godt til weekenden.

Og ja bevares, vi har da stadig 80 gode år at løbe på, så der er jo tid nok.

Ok, måske er det ikke så godt – tænker du. Måske vi alligevel skulle fylde lidt mere økologisk i indkøbskurven. Havregrynene er ikke meget dyrere alligevel. Nej, det er de ikke – men til gengæld er de næsten med garanti fra en økologisk mark, der har fået konventionel svinegylle med zink og kobber, for slet ikke at tale om medicinrester og antibiotikaresistente bakterier. Det er fuldstændig utilstedeligt, at der bruges konventionel gylle i økologien! Nu må Økologisk Landsforening komme ind i kampen. Det er direkte skadeligt for økologien!

Hmm.. Hvad dælen gør vi så? Det virker ærlig talt lidt håbløst!

Tja.. der er kun ét at gøre. Råb op, sig fra, stem på miljøet ved næste valg, demonstrer, gør oprør. Lav så meget larm som muligt – vigtigst af alt – lad det ikke dø i stilhed, som Fødevareministeren og Landbrug og Fødevarer håber på. Det er alt for vigtigt til at glemme. Landbrugets image er helt nede, økonomien er helt nede, og selvom det ikke er pænt at glæde sig over andres ulykke, er det faktisk den mest sandsynlige vej mod et bedre miljø i Danmark. Eva Kjer skal presses benhårdt, inden hun sender os tilbage til de gode gamle industrialiseringstider, hvor alt var tilladt, og miljøet var uovervindeligt.

Søren Sørøver – der spejder efter sund fornuft i landbrugssektoren

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

9 svar til Skal vi lege jorden er giftig?

 1. finn birkholm-clausen siger:

  Kære Lone og Søren. Jeg kæfter også op. Har intet at miste. Men på vegne af mine børn og børnebørn så skriver jeg videre og tager så de tærsk, den slags mishagsytringer giver hen ad vejen. Fortsæt I også. Det er vi flere og flere, der gør. Og vi bliver ved. Især når man er gammel landmand, så harmer nutidens kemilandbrug og deres lobbyister en gammel bondesjæl

 2. Peter Kühn-Nielsen siger:

  Ja, det med konventionel gylle på økologiske marker kendte jeg heller ikke noget til. Jeg kan forstå, at det er mangel på kvælstof og for små mængder økologisk møg til alle økologiske marker, der skaber problemer for at nå 100% økologisk landbrug. Men er det konventionel gylle “med det hele” der bruges? Rester af antibiotika og nu også kobber og zink?

 3. Liv siger:

  Aj men altså! Jeg bliver så TRÆT. Mon alle topchefer i dansk landbrug har traumer over deres mødre siden de bare ikke VIL acceptere, at smågrise ikke skal have blodplader, zink eller kobber, men bare være hos deres mor indtil, hun ikke gider dem mere?

 4. Helle siger:

  Der er aftryk af mine tænder i bordkanten – konventionel gylle på økologiske marker??!! Nogen gange føler man sig altså ret så meget til grin. Det er jo lige præcis fordi, jeg ikke vil udsættes for kobber, zink etc., eller at miljøet udsættes for det, at vi køber økologiske varer – og så selvfølgeligt helt vigtigt, den noget bedre dyrevelfærd. Tag du hellere et par solbriller på, Søren, du kan komme til at spejde længe.

  • Lone Landmand siger:

   Desværre må både foderkorn til økologiske husdyr og økologisk brødkorn til mennesker gødes med konventionel gylle fra den industrielle svineproduktion.
   Der er heldigvis økologiske møllerier som http://www.aurion.dk der søger for at indgå kontrakter med de økologiske landmænd, så forbrugerne – og jorden – er sikret imod påvirkningen fra svinegyllen. Desuden er der biodynamisk korn og mel – de biodynamiske landmænd accepterer ikke brugen af det stærkt belastende affaldsprodukt, som en mulighed på deres jorde.
   Spørg din egen korndyrker, din brødforhandler eller dagligvareforretning – spørg, spørg, spørg – og find dig ikke i manglende klarhed eller svar.

   Alt godt 🙂
   fra Lone

 5. Riborg Dæhnert siger:

  Du kan tro, jeg gør alt, hvad jeg kan for at gå imod strømmen, Søren!

  Det har jeg gjort i mange år.

  Min husbond og jeg drev økologisk landbrug, før det blev ‘moderne’. Vi var blandt de første, der blev registreret. Og naboerne grinede af os, når vi bar os utraditionelt ad – eller når kvæget eller fårene brød ud af indhegningerne og kastede sig over deres befængte kornmarker.

  Det var slidsomt og hårdt – også fysisk.

  Men vi gav aldrig op.

  Ikke før vi var over pensionsalderen og ikke kunne mere. Da solgte vi gården og flyttede ind i et lille hus på heden.

  Men vi kæmper stadig: Køber så vidt muligt økologisk, spiser meget lidt kød – men gerne fisk. Selv vores hunde og katte får økologisk foder.

  Og jeg ‘råber op’, giver min mening tilkende – og stemmer i overensstemmelse med min holdning!
  Det bliver jeg ved med til min dødsdag.

  Heldigvis vejrer jeg ‘morgenluft’ nu i forhold til dengang i 80´ og 90´erne 🙂 Folk er mere bevidste nu!

 6. karen keinicke siger:

  Tak Søren og Lone
  I rammer plet og får sat gang i en debat i hele landet, som er uhyre vigtig. Jeres besøg i Dyreborg har også sat gang i gode tiltag hos de 70 deltagende. Skønt at høre om deres ændrede syn på mangt og meget – godt gået!!
  Selv er jeg begyndt at tænke på bofællesskab i økologisk landsby under opretning i vores nærområde i Diernæs v. Faaborg. Bæredygtigt landbrug m.v. Jeg er sgu helt opløftet over tanken om, at det er muligt.

 7. Anne Mette Otterstrøm siger:

  Tak Søren.
  Endnu et skridt mod mindre og bedre mængde kød bliver nu taget.
  Jeg er ikke helt så sej som du mht. selv at nedlægge vores kød, men et skridt mod flere kødløse dage og bedre kvalitet de resterende er nu taget.

Der er lukket for kommentarer.