Besøg på Oles Gård

DSC_77310001

DSC_77280001

Jeg kender et sted, hvor grisene har jord på trynerne, og køerne stadig har horn. Stedet skriger langt væk af manglende industrieloptimeringstankegang, og enhver indenfor landbrugserhvervet ville vide, at denne lille outsider ikke skænker eksporten en tanke, og at han heller ikke er i stand til at prale af en gældspost i banken, der kan få den almindelige dansker til at miste pusten. Men hvad kan stedet så?

DSC_79380001

DSC_79280001

DSC_79610001

Besætningen er lille, og økonomien ville aldrig kunne rende rundt, hvis de leverede dyr gik til det etablerede triste danske fødevareerhverv. Ole, den stolte indehaver, der i øvrigt ikke har sat sine ben på en landbrugsskole, gør det, som ligger så fjernt fra det traditionelle danske landbrug. Han laver ikke kun en råvare, han forædler.

DSC_77680001

DSC_77810001

DSC_77860001

DSC_78050001

DSC_78120001

DSC_78230001

DSC_78310001

Det første, der mødte os i gårdspladsen, var en stor pizzaovn – mægtig, flot og gudhjælpemig om ikke også den var på hjul! Den var muret op på en boogie-trailer og repræsenterede den første landevejsberidende brændefyrede stenovn, jeg nogensinde har set. Fantastisk tanke! En kombi af bindegal og genial!

DSC_77760001

DSC_77740001

DSC_77680001

Ole har selv bygget sit nye stuehus, og det gamle er blevet bygget om til storkøkken, modningsrum, køleplads og nu også en lille gårdbutik. Det er her, Ole omdanner sit lille dyrehold, som består af Dansk Landrace grise, Jersey kalve og ammekøer, til delikatesser. For første gang gjorde det direkte ondt i min gourmet-sjæl, at jeg ikke spiser ”andres” kød, for hvor så det spændende ud! Saltet, tørret, røget, kogt, stegt, pølser, skinker, stege, rillette o.s.v.

DSC_78840001

DSC_78990001

Det var en åbningsreception for gårdbutikafdelingen, vi have forvildet os til. Oles gård ligger lidt udenfor Hammel, og lidt lokalkendskab, eller som for vores vedkommende – blind tillid til den venlige damestemme fra gps’en, er nok en nødvendighed. Men mon ikke stedet bliver til at kende på de lange bilkøer i åbningstiden – af folk der ønsker at forkæle sig selv med produkter der er, ja, man kunne være flabet at sige ”som de skal være”. Hævet milevidt over standarden af de danske produkter, der er så uendeligt langt fra ”det de burde være”.

DSC_79010001

DSC_79090001

DSC_78270001

Men hvorfor er køkkenet så stort, og hvorfor kan ovnen rulle? Jo, ser du Ole kommer gerne til din fest eller event med fantastisk mad ud af huset. Mad lavet af kød, han selv har klappet bag ørerne, og af ene økologiske herligheder.

DSC_78600001

DSC_78610001

DSC_78630001

DSC_78650001

Musikken fra det lidt hipsterskæve band udgjorde iøvrigt en elegant harmoni, og fik stemningen på den lille gårdsplads til at syde – side om side med osten på de pizzaer Ole og hans medhjælper gang på gang trak ud af den store ovn. Tænk dig – et minuts bagetid er nok i sådan et krematorium. Og de smagte fantastisk siger jeg dig, Fantastisk!

DSC_77590001

DSC_79520001

Nå, men mere om Ole og Oles gård, som stedet hedder, må du selv finde ud af. Umiddelbart kunne man fristes til at tænke, at han er én af disse idealistiske økohippier, der lever i en tro på, at både dyr og mennesker skal leve et godt liv. Jeg tror tilmed, at han er stolt af det. Og jeg er stolt over, at den slags mennesker findes.

Besøg Oles gård på www.olesgård.dk eller find ham på Facebook.
Butikken har åbent onsdag til fredag 15-18 og Lørdag 10-15 på SØBYGÅRDSVEJ 146, 8450 HAMMEL

DSC_78720001

Søren Sørøver – med fornyede planer om pizzaovn..

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Anstændigt kød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.

8 svar til Besøg på Oles Gård

  1. Uglemor siger:

    Kære Landmand og Sørøver. Selv om vi alle sammen har brug for en læge af og til, synes jeg nu I skal henvise værdigt trængende til Oles Gård i stedet for til doktor Olesgård 🙂

    Her er det rigtige link http://oles-gaard.dk/

  2. Pingback: Pizzafest på søndag – ses vi? | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Pingback: Stadeholdere til julemadmarkedet på Brandbygegaard 2015 | Beretninger fra et autentisk landbrug

  4. Pingback: Stadeholdere til julemadmarkedet på Brandbygegaard 2015 | Beretninger fra et autentisk landbrug

  5. Pingback: Kort fredsommeligt nyt | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Kirsten siger:

    Kære Lone og Søren
    I hjertet tak for hver dag at åbne en mail fra jeres liv på gården, med smukke ord og dejlige billeder, det er den bedste mail at åbne 🙂
    Kærligst Kirsten

  7. Randi siger:

    Hvor er det dejligt, at den slags steder findes! Jeg køber selv mange af mine fødevarer et lignende sted – den slags mad giver en god smag i munden 🙂

  8. Marian siger:

    Det ser ud til at være verdens-fedeste sted!!!! Konceptet minder så meget om SKÅNE!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s